Skip to main content

Kelly's Amerikaanse collega (002)

05 april 2017

zondag 7 september-2003
In de maanden voorafgaand aan de invasie van Irak, was Kay regelmatig te zien op de Amerikaanse televisiekanalen, waar hij steun gaf aan het verhaal van Dubya Bush. Ook legde hij soortgelijke verklaringen af voor verschillende commissies van het Amerikaanse Congres. Het kwam dus niet bepaald als een verrassing toen Kay begin juni benoemd werd tot Special Advisor for Strategy. Hij werd benoemd door George Tenet, directeur van de CIA. Zijn belangrijkste taak werd het verfijnen van de integrale benadering van de speurtocht naar de massa vernietigings wapens (MVW). Maar Kay was geen vreemde voor de CIA. Hij werd in het begin van de jaren negentig namelijk ontslagen als adjunct directeur van UNSCOM omdat hij te nauwe betrekkingen onderhield met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ondanks zijn drukke werkzaamheden is Kay tevens in dienst van Science Applications International Corporation (SAIC) te San Diego. Tweederde van de omzet van SAIC zit in de sfeer van defensie contracten, en bestrijkt het terrein van Homeland Security projecten, wederopbouw van Irak. Ze zijn betrokken bij de Irak Reconstruction and Development Council (IRDC) van het Pentagon, ze leiden het Irak Media Network (IMN) dat een nieuw ministerie van informatie (inclusief tv, radiostations en kranten) moet opleveren. Bovendien is SAIC onderaannemer van Vinnell Corp, onder andere bekend van trainingsprogrammas voor de Saoedische Nationale Garde.
Het heeft er dan ook alle schijn van dat David Kay er directe belang bij heeft om de Amerikaanse aanwezigheid in Irak te verlengen. Binnenkort zal hij zijn rapport inzake de speurtocht naar de MVW aan de regering Bush aanbieden. Vanuit het Pentagon wordt nu al “gelekt” dat Kay zal zeggen dat Saddam doelgericht “plannen en onderdelen van nucleaire chemische en biologische wapens door het hele land heeft verspreid om de VN te misleiden”.
Maar na 4 maanden intens speuren is er nog steeds niks gevonden. De loyale Kay zal bereid zijn om een rapport op te leveren dat vol zal staan van speculatie, verdachtmakingen en toevalligheden. Een wapen van massaal bedrog.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Kelly's Amerikaanse collega