Kelly's Amerikaanse collega (001)

vrijdag 5 september-2003
Zo langzamerhand wordt steeds meer bekend over David Kelly, maar van zijn Amerikaanse “collega” Dr. David Kay is minder bekend. Die Dr. Kay was een tijdlang de belangrijkse wapeninspecteur van de VN binnen de Iraq Survey Group. Daarna kreeg hij een directiefunctie bij een van de belangrijkste wapenfabrikanten in de VS, SAIC. Bij SAIC zitten een aantal voormalige topmilitairen, zoals Wayne Downing, in een vroeger leven Head of Counter-Terrorism van het Witte Huis. De Iraakse ballingen, die naar Bagdad zijn vertrokken om daar de bezetter van advies te dienen staan ook op de loonlijst van SAIC. Voor de val van Saddam was de SAIC ingehuurd door de Amerikaanse overheid om in Irak te zoeken naar MassaVernietigingsWapens.
Eén van de zaken die SAIC gebouwd heeft was een mobiel biologisch laboratorium, voor "trainingsdoelen". Eén van de medewerkers die daarbij betrokken was is Steven Hatfill, hij werd ontslagen toen het Amerikaanse Ministerie van Justitie hem betrok in haar onderzoek naar de antraxbrieven in 2001, maar hij is nooit in staat van beschuldiging gesteld. David Kay kwam recentelijk in het nieuws toen hij verklaarde dat Saddam opdracht gegeven had om chemische granaten in te zetten, maar ook die zijn niet gebruikt en niet gevonden.

  • Datum: .

Kelly's Amerikaanse collega (002)

zondag 7 september-2003
In de maanden voorafgaand aan de invasie van Irak, was Kay regelmatig te zien op de Amerikaanse televisiekanalen, waar hij steun gaf aan het verhaal van Dubya Bush. Ook legde hij soortgelijke verklaringen af voor verschillende commissies van het Amerikaanse Congres. Het kwam dus niet bepaald als een verrassing toen Kay begin juni benoemd werd tot Special Advisor for Strategy. Hij werd benoemd door George Tenet, directeur van de CIA. Zijn belangrijkste taak werd het verfijnen van de integrale benadering van de speurtocht naar de massa vernietigings wapens (MVW). Maar Kay was geen vreemde voor de CIA. Hij werd in het begin van de jaren negentig namelijk ontslagen als adjunct directeur van UNSCOM omdat hij te nauwe betrekkingen onderhield met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ondanks zijn drukke werkzaamheden is Kay tevens in dienst van Science Applications International Corporation (SAIC) te San Diego. Tweederde van de omzet van SAIC zit in de sfeer van defensie contracten, en bestrijkt het terrein van Homeland Security projecten, wederopbouw van Irak. Ze zijn betrokken bij de Irak Reconstruction and Development Council (IRDC) van het Pentagon, ze leiden het Irak Media Network (IMN) dat een nieuw ministerie van informatie (inclusief tv, radiostations en kranten) moet opleveren. Bovendien is SAIC onderaannemer van Vinnell Corp, onder andere bekend van trainingsprogrammas voor de Saoedische Nationale Garde.
Het heeft er dan ook alle schijn van dat David Kay er directe belang bij heeft om de Amerikaanse aanwezigheid in Irak te verlengen. Binnenkort zal hij zijn rapport inzake de speurtocht naar de MVW aan de regering Bush aanbieden. Vanuit het Pentagon wordt nu al “gelekt” dat Kay zal zeggen dat Saddam doelgericht “plannen en onderdelen van nucleaire chemische en biologische wapens door het hele land heeft verspreid om de VN te misleiden”.
Maar na 4 maanden intens speuren is er nog steeds niks gevonden. De loyale Kay zal bereid zijn om een rapport op te leveren dat vol zal staan van speculatie, verdachtmakingen en toevalligheden. Een wapen van massaal bedrog.

  • Datum: .

Kelly's Amerikaanse collega (003)

vrijdag 17 oktober-2003
Tja, Kelly, wie kent hem nog? Het door Hutton voorgezeten onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar niet meer worden afgerond. Begin 2004 wordt nu genoemd.
Op 2 oktober jongstleden heeft David Kay, voor het Amerikaanse congres een tweetal verklaringen afgelegd over de door hem geleide speurtocht van de Iraq Survey Group naar bewijzen voor het bestaan van massa vernietigings wapens in Irak. Hij zag zich genoodzaakt te verklaren dat er tot dan toe geen bewijzen gevonden waren voor het bestaan van programma’s om chemische of nucleaire wapens te ontwikkelen of te produceren.
Zo’n beetje verborgen in zijn verklaren stelde Kay: “Detot op heden gevonden gegevens geven aan dat Irak’s capaciteit om op grote schaal nieuwe chemische granaten te ontwikkelen, produceren en vullen gereduceerd, zo niet geheel vernietigd was, gedurende de operaties Desert Storm en Desert Fox, alsmede door de 13 jaar durende sanctie’s van de VN en de inspecties door de VN.”
Ietsje verder verklaart hij het volgende: “Tot op heden hebben we geen bewijzen kunnen ontdekken dat Irak na 1998 belangrijke stappen heeft ondernomen om nucleaire wapens te ontwikkelen.”
Tja, noch in zijn samenvatting noch in zijn conclusies wordt op deze essentiële punten verder ingegaan; zij spreken namelijk de verklaringen van de Amerikaanse regering tegen, waaronder de stelling dat de VN-inspecties niet werkten. Kortom de combinatie van VN sancties, inspecties, en de militaire aanvallen van 1991 en 1998 hebben de chemische en nucleaire wapenprogramma’s van Irak effectief vernietigd en voorkomen dat ze opnieuw konden worden opgestart. Hetzelfde lijkt het geval voor het biologische wapenprogramma en het raketprogramma, maar dat is nog niet zeker.
Maar ja, de wereld draait door en wie in ons land houdt zich nog bezig met Irak en de steun aan de VS. Zeker niet de tweede kamer en helemaal niet nu het keeshondje van Bush de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch