Skip to main content

Lek (008)

15 juni 2015

Wat de een kan, kan de ander niet. Voormalig CIA-opperhoofd David Petraeus lekte een heel pakket geheime info aan zijn bijwip en kwam ermee weg. Maar Jeffrey Sterling was de piel. De Afro-Amerikaanse 00-zoveel was een redelijk hoge case officer bij dezelfde club en ondermeer verantwoordelijk voor het ronselen en runnen van de Russische ingenieur, die de hoofdrol vervulde bij operatie Merlin. Jeffrey werd in 2000 van de zaak afgehaald toen hij de moed had te protesteren tegen een in zijn ogen flagrant staaltje discriminatie. Dat zette kwaad bloed bij de herenboeren in Langley en die mieterden hem begin 2001 dan ook op de keien. Twee jaar later kregen ze helemaal de pest aan hun voormalig agent toen die over operatie Merlin een ferm de whistle blowde bij de Senaatscommissie die over dit soort zaken gaat.
In 2006 verscheen het boek “State of War” van James Risen (1). Met ondermeer details over de krakkemikkige operatie Merlin. De herenboeren zagen hun kans schoon en schoven de lekkage van die operatie in Sterling's maatje 46. Bewijs? Daar moesten FBI-smurfen voor zorgen. Die verzamelden in de jaren (!) die volgden een bundeltje circumstantial evidence en de zonder ook maar 1 Afro-Amerikaan opgetuigde jury riep aan de hand van dat vloeitjesdunne materiaal in maart van dit jaar “schuldig”.
Een paar dagen geleden kreeg Jeffrey van de kadi 3,5 jaar cel voor de ballen. Een resumé vind u hier. Inclusief een korte docu waarin de veroordeelde ex-agent en zijn echtgenote hun verhaal doen. Justice for all? What? You must be an idiot? Stay tuned.(1) Zie aflevering 5 van deze serie dd. 12 mei 2015 


Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 juni 2015