Skip to main content

Laura is niet leuk (034)

31 oktober 2022

Over het naampje is niet lang nagedacht. Of juist wel? Danmarksdemokratarne heet het kindje van alt right dat morgen voor het eerst aan de Deense verkiezingen mee zal doen. Als we de peilingen mogen geloven, met succes.

Denemarken is het zoveulste Scandinavische arbeidersparadijs dat valt voor de verlokkingen van ‘wij zijn blond en blank en heel erg superieur’. Van sociaaldemocratie naar sociaalfascisme, het is ook in Kopenhagen en omstreken een naadloze gebeurtenis.

De verloedering van de politiek in het kleine landje aan de zee dat zo veel op het onze zou lijken, is in de voorbije jaren luid toegejuicht door types als Lodewijk Asscher en Joost Eerdmans. Het Deense beleid ten aan zien van nieuwkomers heeft de mainstream gehaald.

Het ging er van kwaad tot erger. Eerst waren er plannen om buitenlanders bij elkaar te zetten op een eiland halverwege Zweden. Vervolgens moest alles dat geen bier drinkt en geen variant van Fries praat naar Ruanda om daar een beslissing over eventuele toelating af te wachten.

Recentelijk gooit men er ook toegelaten vluchtelingen voor de trein. In Ter Apel kun je zomaar stuiten op een gezin dat tien jaar geleden asiel kreeg in Denemarken maar daar deze herfst te horen kreeg dat het terug moet naar Syrië.

De beweging voor wie de sociaaldemocraten hun idealen van ooit te grabbel gooiden heet Danske Folkeparti. Dat feestje is nu voorbij, de populisten zullen morgen op rechts worden ingehaald door de Danmarksdemokratarne.

Een copy paste van de club in buurland Zweden inderdaad. Jimmy Åkesson heeft school gemaakt.

En zo is de switch van sociaaldemocratie naar sociaalfascisme in de Noordse landen (in die landen zelf staat deze ontwikkeling ook wel bekend onder de liefkozende noemer Breivikisme) bijna afgerond. Alleen de Finnen moeten daartoe nog naar de stembus.

Maken we ons daarover geen illusies. De sociaaldemocraten hebben er inmiddels de grenzen gesloten voor asielzoekers en zijn pogroms gestart tegen de Russische minderheid. Alt right heeft het er alleen nog maar over ‘criminele bendes van jongeren met een migratieachtergrond’.

Zweeds wittebrood…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 oktober 2022
Laura is niet leuk