Skip to main content

Laura is niet leuk (031)

11 februari 2022

Onderhandelingen met Poetin zijn immoreel. Aldus de eerste verklaring van de verse voorzitter van de parlementaire commissie buitenland in Finland.

Vooropgesteld: de buitenlandse politiek van ‘Helsinki’ wordt al sinds mensenheugenis door maar een paar mensen (mannen) bepaald. De president van het land is opperbevelhebber van het leger, de premier zit voor hem in ‘Brussel’.

Die commissie heeft dus niet zo veel om het lijf en wie haar vorige voorzitter was kan dan ook geen Fin je vertellen. Maar omdat die Fin ook nooit van ‘Finlandisering’ (1) heeft gehoord, is ie toch echt wel in zijn nopjes met de nieuwe baas, en met diens verklaring.

Voor havikken wordt nu graag een in het oog lopend plekje ingeruimd, ook al heeft die een veroordeling door de rechter aan zijn broek voor ophitsing tegen bevolkingsgroepen,en ook al heet die Jussi Halla-aho, de onbetwiste leider van de Echte Finnen.

Halla-aho is dus terug in de schijnwerper, nadat ie een maand of wat terug afstand nam van het partijleiderschap. En zijn partij gaat onverstoorbaar verder met waar ze voor staat: de verovering van de macht, en niets minder dan dat.

De Fin van hierboven staart zich graag blind op peilingen, Maurice de Hondt is ook in Noord-Europa een naam. Maar Jussi Halla-aho doet die peilingen steevast af als gebakken lucht. De man heeft immers zijn eigen agenda.

Voor Halla-aho en de zijnen lonkt de macht. Niet in een lullige commissie, of in het al even lullige parlement. De macht verover je op straat. De Echte Finnen manifesteren zich meer en meer op straat. In volle wapenrusting.

Sinds een week kopieren ze de bruine opstand in Canada en nog wat landen. Onder de verzamelnaam Convoy groept men dag en nacht en in tien graden vorst samen op de belangrijkste straat van het land, tussen de regeringsgebouwen. (2)

Truckers, anti-vaxers, anti-klimaatactivisten, anti-immigratieactivisten, anti-homoactivisten en nog veel meer figuren die natuurlijk noooooooooooooooit racist of fascist genoemd willen worden, maar die bereid zijn elke tegenstand in geweld te smoren.

Oorlogsdreiging, en bruin spint er garen bij…  (JoopFinland)

(1)  Finland werd tijdens de Koude Oorlog bezet door de Sovjet Unie zonder dat daar een rode tank voor door de straten van Helsinki hoefde te rijden. De Franse president Macron bracht deze week in het Kremlin de mogelijke Finlandisering van de Ukraine ter sprake.
(2)  https://www.youtube.com/watch?v=4npWXcSPtsc

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 februari 2022
Laura is niet leuk