Skip to main content

Laura is niet leuk (008)

28 januari 2018

Presidentsverkiezingen vandaag in Finland en Laura Huhtasaari is de kandidaat voor Suomen Sisu, de Finse alt right beweging. Hier en nu gaat het om het leuk zijn van Laura Huhtasaari. Ik heb haar beschreven als zijnde niet meer dan een pion van Suomen Sisu en de leidende mannen in dat clubje. De vrouw wordt in wezen door hen gebruikt in een eerste poging om het in Finland machtige instituut van president voor extreem rechts te claimen.
Laura Huhtasaari is niet om te lachen, zij is het lachen dat ons vergaat, in Europa, in de wereld. Ik heb een stukje bloedstollende tv in de aanbieding. Van de Finse publieke omroep. Er wordt in de uitzending natuurlijk Fins gesproken maar dat staat niet in de weg dat we er allemaal iets van kunnen opsteken. Het gaat om de sfeer.
De uitzending vond plaats in het kader van de presidentsverkiezingen. Alle gegadigden voor het ambt kregen een uur publiciteit. Het programma kwam live uit een studio vol met aanhangers van de betreffende kandidaat. Deze, in dit geval dus Huhtasaari, kreeg zeven minuten spreektijd om zichzelf te presenteren en werd daarna door een presentatrice een half uur doorgezaagd. Na de ondervraging is de uitzending gewoon afgelopen. Het publiek zit er dus als applausmachine.
Zoals gezegd: wat we zien en horen is leuk en tegelijk helemaal niet. De ondervraagster van dienst kwijt zich uitstekend van haar taak en brengt Huhtasaari bijna tot tranen. Vooral tussen minuut 40 en 44 van de uitzending breekt je als kijker het klamme zweet uit. De vragenstelster heeft het dan over 'de manische verschijning' van de kandidate.
Ze vraagt -en omdat de ander niet antwoordt, vraagt ze het nog een keer of twee- waarom Huhtasaari glimlacht terwijl ze het heeft over 'het sluiten van de grenzen' of over 'het weer neerleggen van landmijnen aan de grens met Rusland'. 'Wat maakt U aan het lachen terwijl U het over zulke ernstige zaken hebt?'
Maar wat gebeurt er in de studio? Het publiek klapt zich de handen stuk. Voor Huhtasaari. Dit is wat er gebeurt. Dit is Trump in Europa. De aanhangers die geen krimp geven, ook al komt hun favoriet niet verder meer dan een hees keelgeluid, of valt zij helemaal stil, blijft het antwoord gewoon schuldig.
Dit is waar het lachen vergaat. Dit is monumentale televisie, maar daarna wil je als toeschouwer eigenlijk definitief het licht uitdoen. Dit is mob rule. De volgende fase hiervan zijn openbare lynchpartijen, standrechtelijke executies, een leider van de mob die alleen nog de mond hoeft te openen om toegeschreeuwd te worden, en gevolgd. Dit is niet leuk, dit is eng. Doodeng. Kijkt, luistert en huivert (JoopFinland)

JoopFinland
Uitslag van de verkiezingen was in de poenmedia precies voorspeld:
---Zittende president Sauli Niinisto meer dan 60 procent omdat hij zijn dertig jaar jongere vrouw zwanger maakte
---Groene kandidaat Pekka Haavisto die zes jaar geleden van Niinistö verloor omdat hij homo is, twaalf procent
---Laura Huhtasaari met voorsprong op de derde plaats, met zeven procent
---Opkomstpercentage onder de zeventig procent

Gevolgen:
---Zittende preesident krijgt mandaat om Finland lid te maken van de Nato, hoewel een meerderheid van het parlement daar tegen is
---Geen tweede ronde van presidentsverkiezingen, dit is voor het eerst in de geschiedenis van parlementairdemocratisch Finland. Feitelijk zijn ze in het land nu terug bij af, in de era van de niet door het volk gekozen presidenten Kekkonen en Koivisto
---Suomen Sisu, de alt right beweging die Huhtasaari met zoveel succes parachuteerde, mag de komende parlementsverkiezingen vol vertrouwen tegemoet zien

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 januari 2018
Laura is niet leuk