Skip to main content

De heilige drie procent (003)

02 april 2017

zaterdag 28 juni-2014
Gaat ie nog maar weer eens. De gevleugelde uitspraak van de fameuze Italiaan Antonio Maria Costa uit 2010: “Op vele ogenblikken is drugsgeld het enige liquide investeringskapitaal. In de tweede helft van 2008 was bij de banken de liquiditeit het grote probleem en dus werd dat liquide kapitaal een belangrijke factor”.
Antonio Maria was en is geen toevallig voorbijrollende oliebol. Professor in de economie, een van de toppers bij het op de markt zetten van de Europese bancaire meccanodoos en tussen 2002 en 2010 het baasje van de UN Nations Office on Drugs and Crime. Volgens deze insider vormen de inkomsten van het internationale boevengilde dus een belangrijke pijler bij het op de been houden van ons leventje zoals het is. Gaan we terug naar mei van dit jaar. Toen gierde het nieuws door de sloppen en stegen dat Italië de inkomsten van de mafia meetelde bij het bepalen van het Bruto Binnenlands Product. Om zo in de Brusselse ganzenpas te kunnen blijven lopen en het begrotingstekort onder de drie procent te houden (1).
Nou weten we niet wie het NRC nog leest tegenswoordig, maar die kwam vandeweek met dit bericht. Die Italiaanse move is dus helemaal in overeenstemming met de wensen van de VN uit 2008 (vgl. de uitspraak van Antonio) en de daarop volgende invoering van een nieuw telraampje in 2010. Daarmee maakten de inkomsten van voornoemd gilde plotseling deel uit van Jeroen's officiële huishoudboekje!
Heel leuk allemaal, maar moeilijk te rijmen met de war on drugs en andere narigheid die bijvoorbeeld Ivo en Fredje voeren. Want als een avontuurlijke ondernemer ineens een uiterst gewaardeerde stut onder onze economie wordt dan zouden wij in dit geval graag het liberale credo van laissez faire, laissez allez willen omhelzen. Om in ieder geval ervan verzekerd te zijn dat we bijvoorbeeld een of twee keer per jaar “Nou, bedankt Harry” kunnen zeggen. Laat die stoute jongens dus maar flink tekeer gaan, dan blijven wij onder die heilige drie procent. Capiche, Ivo en Fredje? Bene. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 30 mei 2014

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
De heilige drie procent