Skip to main content

Octopussy (546)

vrijdag 19 december-2014
Ouwe tijden herleven. Gaat over Club Elégance. Het glijhuis aan de Amsterdamse Nicolaas Witsenkade 38 waaraan zoveel illustere namen zijn verbonden. Van avontuurlijke ondernemers als Jan Witte, Maurice Emanuels, Willem Holleeder, Jaap Hokke en Jos van der Meer tot aan burgemeester Job Cohen (1).
Toen Jos van der Meer in 2008 na veel juridisch gesteggel op dat adres uit de business werd gebibobt wilde de buurman graag het pand overnemen. Dat was Nieuwsuur-eminentie Twan Huys. Maar Jos zag dat niet zitten en het duurde tot begin van dit jaar voordat ons Jos overstag ging. Twan veroverde de bovenste drie etages voor 8 ton. De rest zou weer in de schoot van Jaap Hokke zijn teruggekeerd en dienen als praktijkruimte voor bef Jan Piet van Rossum, de ouwe juridische toeverlaat van Van der Meer. Kleine speeltuin zullen we maar zeggen (2).
Overigens zou Jos volgens een zeer betrouwbare insider voor de aankoop van Elégance aan het eind van de vorige eeuw ook poen uit een lening van ome Jaap Kroonenberg hebben gebruikt. Poen die nooit is teruggekomen. Nou zou ome Jaap die hebben geput uit de tegoeden van de Schumacher Kramer Stichting en om nou te zeggen dat hij die op koshere wijze binnen zijn invloedssfeer zou hebben gebracht, nou nee (2).
Binnen deze context viel ook de naam van Louis Reijtenbagh aka Baby Doc, die ooit zijn huis in Brasschaat ter beschikking stelde aan eerder genoemde Emanuels en dat na diens verscheiden achtereenvolgens verhuurde aan twee dames die beiden een flinke kudde schapen op het droge hadden getrokken. Van een van hen zou Jos nog niet zo lang geleden 13 meloen hebben geleend (4). Van wie? Houden we nog even voor onszelf. Maar die mevrouw mag blij wezen als ze haar centen terug krijgt. Stay tuned.

(1) Wie erg nieuwsgierig naar dit stukje Hollandse folklore zet deze serie even in zijn achteruit. Rooie oortjes.
(2) Voor meer over Jos raden wij u aan om de serie “Schimmen achter Pim” ter hand te nemen.
(3) Voor highlights of liever lowlights over deze stichting kunt u terecht in eerdere afleveringen van deze serie.
(4) Zie aflevering 542 dd. 21 oktober 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen