Octopussy (444)
maandag 25 juni-2012
Herinnert u zich deze nog? Is voor de gedupeerden nog redelijk afgelopen. De raad der goden van de Nationale Postcode Loterij heeft ze schadeloos gesteld. Maar hoe is het verder gegaan met Tommy Telecom? Het vehikel dat diende voor de zoveelste wel-kopen-niet-betalen-truuk van de zich altijd zo netjes presenterende Robert van de Rhee. Nou, hij kan zingen wat ie wil op zijn website, maar Tommy Telecom ging ordinair op de fles. Hij liet een rekening van 115.000 euro van KPN-dochter E-Plus Nederland te lang in de wind hangen, waardoor die zich genoodzaakt zag faljissement aan te vragen. Er bleken nog meer rekeningen aan de lijn te wapperen, dus besloot de rechtbank op 29 juni 2009 de faljissementsaanvraag te honoreren. De totale schade voor de gedupeerden bij dit gevalletje oplichting beliep zon 2 meloen euro, waarbij KPN een deuk van een half meloen opliep en het bedrijf Aspider 160.000. De rest was gerelateerd aan allerlei kleinere toeleveranciers.
Wat komt er bij je binnen als je onderneming de top van de bietenberg heeft bereikt? De curator. Wat doet zon man (in dit geval vrouw) meteen? Die vraagt bij de eigenaar de jaarrekeningen op en de boekhouding. De volledige boekhouding. Maar zoals zo vaak bij Robbedoes kon de betrokken curator met haar plas naar de dokter. Want zij kon de vindingrijke ondernemer missive na missive sturen, die was bezig met een volgende scam (Uniwall) en had dus even geen tijd.
Na ellenlang geklooi kreeg de curator uiteindelijk toch wat zij wilde. Na bestudering van de door Van de Rhee zelf in elkaar gehangen gegevens twijfelde zij aan de volledige juistheid ervan. Maar ook waar zij wel grond onder de voeten voelde kon zij weinig tot geen waardering opbrengen voor Robbies bedrijfsvoering. Volgens haar was er sprake van wanbeleid en zij stelde onze vriend dan ook persoonlijk aansprakelijk voor het tekort aan financiële middelen aan het eind van Tommys rit. In februari van dit jaar vond de curatrice het welletjes. Zij zette een aangifte tegen Robbie in de gerechtelijke draaimolen en wacht nu af. Wat moet je anders?
Waar kwamen overigens voornoemde twijfels vandaan? Een voorbeeld: Robbedoes tilde in 2007 voor zichzelf een paar ton uit de middelen van Tommy via een rekening courant. Die dekte hij later af met een paar onduidelijke deals met een zekere firma Telpro Communications in Luxemburg. Via zijn frontjes K & R Investments BV en Hereus Metal Nederland BV in Austerlitz (inmiddels verhuisd naar de UK en voorzien van een bestuurder op de Seychellen) werden de tonnetjes naar Luxemburg overgeheveld. Maar Telpro bleek ook een vehikel van Robbie te zijn en zo maakte hij dus van een schuld een lekker winstje.
Via dezelfde frontjes liet de onverbeterlijke illusionist zelfs poen uit de tegoeden van zijn volgende scamproject Uniwall naar Luxemburg verhuizen om daarmee een aandeel Hereus terug te kunnen kopen van een onrustige belegger.
Oh, en daar verstrekte de Amsterdamse onderneming Nice Holding ten behoeve van Tommy ook nog een leninkje van 8 tonnetjes. Nice sloot zich in maart jl. in arren moede aan bij de rij schuldeisers, die hoopten uit de openbare verkoop van Robbie