Skip to main content

Antillen vice versa (014)

25 februari 2017

vrijdag 6 september-2013
Even terug naar de boeiende aflevering van gisteren. Daarin refereerden wij aan wat zakendeals waarbij stenenschuiver Leo Nipshagen samen optrok met Chris van Assendelft van Wijck. De man die hem in 1993 een gun op zijn kruin zou hebben gezet om hem 10 meloen piek afhandig te maken. Een gebeurtenis die hij voor de eeuwigheid zou hebben laten vastleggen op het smurfenbureau aan de Amsterdamse Van Leijenberghlaan. Niet dat hij dat bedrag met de nodige paperassen staafde, maar het woord van een boekhouder moet voldoende zijn.
In de eerste bijlage die wij gisteren presenteerden was sprake van een tonnetje dollars die Nipshagen's Antilliaanse vehikel in 2000 voor een jaartje wilde lenen van de ABN/AMRO. Als collateral schoof oom Leo zestig procent van de aandelen Whittersfield naar voren. Een NV met één dingetje: een lening van ruim 4 meloen Canadese dollars aan Charminvest BV in Wassenaar, die het bedragje op haar beurt had doorgetunneld naar de Canadese ontwikkelingsclub Daimler Group. In wezen diende Charminvest dus als doorgeefluik om ook een graantje mee te pikken. Dat gebeurde niet toevallig, want het opperhoofd van die BV was en is Raymond Wijnans. Van oorsprong ook al een boekhouder, die tussen 1989 en 1994 een warme kantoorstoel bezette bij Nipshagen in de Amsterdamse Gerrit van der Veenstraat. Precies in de periode waarin Van Assendelft van Wijck daar tot twee keer aan toe als revolverheld zou hebben opgetreden. Kennelijk was Raymond bij die manifestaties net even plassen, anders was ie zeker met zijn toenmalige baasje meegegaan naar de Van Leijenberglaan om ook een duit in het zakje te doen.
In een later leven was onze Raymond ook nog financieel directeur bij Kroymans' dure karrendivisie, die begin 2009 krakend tegen de vangrail tot stilstand kwam. De boekhouding bleek al jarenlang een zoekplaatje, honderden zo niet duizenden auto's waren in een zwart gat verdwenen. De vraag of dat plaatje er ook al was toen de in 2002 opgestapte Wijnans aan het roer stond blijft helaas onbeantwoord. Nou maar hopen dat alles goed gaat bij Andantino BV in de ... Gerrit van der Veenstraat. Daar sprokkelt Raymond tegenswoordig namelijk wat beleg op zijn schrale boterham bij elkaar. Het baasje van deze stenenschuiversfirma is Dirk Jan Bakker, die in vroeger jaren ondermeer samenwerkte met “onderwereldbankier” Willem Endstra (rip). Maar daar kan Raymond natuurlijk niks aan doen. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 februari 2017
Antillen vice versa