Skip to main content

Kareltje gaat uit vissen

11 oktober 2018

Bij de Utrechtse afdeling van de FIOD zou de boel totaal op zijn reet liggen. In verband daarmee kregen we een amusant stukje proza in de digitale bus over chef Karel B. [naam bekend bij de redactie]. En wie zijn wij om dat voor ons zelf te houden? Geniet u even mee? Komt ie.

Van je ega moest je wat cursussen volgen en overstappen naar een wat veiliger baantje. En dat al in het begin van je huwelijk. Up you go. De opsporingsladder op om uiteindelijk te belanden in de drivers seat als Hoofd aka Groot Inquisiteur van het Fraudeteam Midden Nederland op de Orteliusweg te Galecop/Utrecht. Met een vol pensioen in het vooruitzicht. Het wijffie had toch gelijk gekregen. Op een dag in het recente verleden ben je met de borst vooruit al voor negenen op de afdeling. Tot je verbazing is alleen je hulpje aanwezig, die met rooie oortjes de laatste stukkies op Kleintje Muurkrant zit te lezen. Ondanks dat die verplichte lectuur zijn op de afdeling drukt ze de site snel weg als je vriendelijk “Goedensmorgens, juffrouw Tilly” zegt. Overigens zonder over te gaan tot de klassiek geworden vraag “Heb je nog.....?” Dat hoort niet bij een overheidsdienst.

“Waar zijn ze allemaal?” vraag je verbaasd.

“In de kantine” prevelt Tilly bedeesd.

“Oh? Waarom dan?”.

“Ze zijn bang hun baan te verliezen”.

“Hoe komen ze daar nou bij?”

“Nou, ze krijgen de laatste tijd helemaal geen werkopdrachten meer. U heeft ze toch sinds het laatste bezoekje van de Groot Acquisiteur [Tilly bedoelt Paul Stoelinga, red.], die oud-collega waar u zo hoog van op gaf, zelf verboden om nog controles uit te voeren of in dossiers te snuffelen. Omdat ze creatief bezig waren geweest met dwangbevelen, Criminal Mind-bezoekjes hebben afgelegd (1) en zelfgefabriceerde Halloween Letters in brievenbussen achterlieten (2). U heeft dat zelf nog “zakdoekje leggen” genoemd. Oh, en de koffie komt vandaag ook niet boven. Misschien moet elke vissenkom maar zijn eigen koffieautomaat gaan beheren.”

“Ja, maar ik ben toch altijd voor iedereen heel open geweest? Ze kunnen altijd bij me komen”.

“Ho, ho, chef, ik moet van u altijd Den Haag laten weten dat er volop gecoördineerd wordt. Nou, misschien op het jaarlijkse visdagje, maar u weet dat het in werkelijkheid anders ligt.”

“Ik zal ze maar gaan roepen.”

“Zou ik niet doen chef. Ze willen niet gestoord worden. Ze zijn bezig met het OPSTELLEN VAN EEN VRAGENLIJST VOOR EEN PAAR KAMERLEDEN. Die kunnen er dan mee aan de slag. Als ik u was ging ik alvast eens uit vissen in de Hofvijver. Krijgen ze in Den Haag eindelijk eens een goed beeld van hoe een FIOD-ambtenaar tegenwoordig functioneert”.

Aha. Hoe boertig dit mailtje ook mag zijn. Kennelijk zijn er ernstige vragen onderweg naar de Haagse Landdag. Over de strapatsen die binnen de FIOD worden uitgehaald voor allerlei schimmige doeleinden. Kijk, daar houden wij van. Stay tuned (JP).

(1) Vgl. aflevering 633 tot en met 636 van de serie Octopussy over de SD-achtige overval van de FIOD bij emeritus-bef Jan van Diepen.
(2) Vgl. afleveringen 637 en 638 van de serie Octopussy over een mail van de FIOD. Inmiddels is ontkend dat ie bij de geldgrutters vandaan kwam.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 oktober 2018