Skip to main content

Kafka in Zeist (040)

16 januari 2016

Het is 2013. En zoals gezegd, Hoogheemraadschap Rijnlanden heeft de gemeente Zeist opgedragen corrigerend op te treden bij Jos Arts en Geertje van Estrik. Je kan nou eenmaal niet zomaar beschermd grondwater blijven oppompen omdat je van tijd tot tijd lekker wil badderen in je tuin. En vooral niet als daardoor de garage van buurman Van den Hemel Groningse verschijnselen gaat vertonen (1). Dus op een dag trekt gemeenteambtenaar Martin de Bruin zijn stoute stappers aan en brengt een bezoekje aan het front. Hij neemt de situatie in ogenschouw en stuit daarbij niet alleen op de aanwezigheid van voornoemd badderbad, maar ook op die van een haast onvermijdelijke gelegenheid om je lekker te barsten te zweten. Want wat is wellness zonder sauna moeten Jos en Geertje hebben gedacht. Bouwvergunning? Uhhh, nee. En verder bleek hun garage voor een deel vertimmerd te zijn tot een gastverblijf. Nou ja, niet plassen. Er zijn ergere dingen in Zeist.
Handhaver De Bruin keert terug naar zijn hoofdkwartier, dat al eerder in deze serie voorbijtrok toen wij in de clinch raakten met een van zijn collega's, “Smart Bomber” Beenen (2). Wat mag je normaliter van de gemeente Zeist i.c. gemeentesmurf De Bruin verwachten? Dat ie handhaaft. Geen vergunning voor een zwembad, geen vergunning voor een zweethok, irregulier oppompen van grondwater, geklooi met kadasterpaaltjes, een naar wij hopen CO2-vrij gastverblijf. Open doel zou je zeggen. Maar wat denk je? De Bruin knoert de bal ernaast. Volgens hem was er helemaal geen vergunning nodig voor de aanleg van een badderbad etcetera. Hij heeft wel wat zorgen over de verzakkingen bij de buurman van Jos en Geertje, maar verder doet ie niks.
Van den Hemel barstte bijna uit zijn fundering, maar het werd nog gekker. Zijn buren besloten namelijk vooruit te verdedigen en trokken buurman voor de kadi. Om de omstreden centimeters grond terug te veroveren en een eind te maken aan al dat vervelende gezeik over vergunningen en overtredingen. Daarbij wapperde het stelletje met een rammelend rapportje van ene Bart van den Elshout. Een bouwkundig expert met een kleurrijk verleden, aan wie wij mogelijk in ASR-verband in de nabije toekomst nog enige aandacht zullen besteden. Tijdens het juridisch gehakketak probeerde Jos te bewijzen dat het zwembad en aanvullende bebouwing al van voor 1989 dateerden. Het jaar waarin Geertje en hij het perceel aanschaften. Dat bleek vrij eenvoudig te weerleggen aan de hand van officiële gegevens en het werd wat benauwd voor de eisende partij. Dat besefte Martin de Bruin kennelijk ook, want midden 2014 adviseerde hij Jos en Geertje stiekem om alsnog een vergunning aan te vragen voor de aanleg van het zwembad en aanpalende broddels (!). Op vrijdag 1 augustus van dat jaar werd de aanvraag ingediend, op woensdag 6 augustus geeft de afdeling Welstand haar fiat en op 19 augustus hebben Jos en Geertje reden om een fles bubbels open te trekken. Een wereldrecord. Had buurman Van den Hemel kunnen protesteren? Jawel, maar het blaadje waarin het gemeentelijk besluit stond vermeld werd toevallig in die periode niet bij hem door de gleuf gemieterd. Dus kwam zijn reactie te laat. Gemeente Zeist? Een paradijs. Voor mensen met een flinke zak stuiters. Stay tuned.(1) Zie aflevering 39 dd. 6 januari 2016.
(2) Zie de afleveringen 3 tot en met 6 van deze verbi9jsterende serie.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 januari 2016
Kafka in Zeist