Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (101)

01 juni 2015

donderdag 18 oktober-2012
Het schandaal rond koterhopser Sir Jimmy Savile wordt door de mainstream aan de oevers van de Thames angstvallig in de richting van de BBC geduwd. Berichten over Jimmy’s leveranties van heuveltjes en slangetjes aan hooggeplaatsten wordt in ieder geval voorlopig aan de alternatieve pers overgelaten.
Wil overigens niet zeggen dat de berichtgeving over de BBC maar slappe Pickwick is. Om de dooie dood niet. Zo schreef John Simpson, de deftige voormalig buitenlandredacteur van de staatsomroep, al tien jaar geleden in zijn boek “Strange Places, Questionable People”, dat BBC-coryfee “Uncle Dick” net als later Sir Jimmy met zijn vuile tengels aan koters had gezeten. Aaaaaach, is dat effe toevallig. Wij zijn in dat verband ook in Nederland al eens een “Dick” tegengekomen die leuke dingen voor de radio deed. Maar toen we die naam publiceerden hield iedereen stijf zijn muil dicht. Wij zijn kennelijk net zo selectief verontwaardigd als de Britten.
Maar goed, dit terzijde. Die Britse “Dick” dus verzorgde al meer dan vijftig (!) jaar geleden een koterprogramma voor de radio. Samen met een vrouwelijke collega, die van zijn kriebels nichts gewusst hat. De mainstream liet gisteren zijn echte naam nog in het midden, maar de alternatieven wisten al snel dat “Uncle Dick” niemand anders was dan “Uncle Mac” aka Derek McCulloch. En dat ze bij de leiding van de BBC in de jaren waarin oompje Mac kotertjes naar de studio haalde voor een kindvriendelijk programma exact op de hoogte waren van oompje’s kindonvriendelijke nastoot. Protesten van ouders achteraf werden afgedaan met de dooddoener, dat zulke onbewijsbare beschuldigingen voor een enorme heisa zouden zorgen. Vooral omdat oompje Mac zo popi was in het land.
Het is allemaal wel erg lang geleden, maar het is nooit te laat om zulke vettigheden naar boven te takelen. Al was het alleen maar om de slachtoffers nog enige genoegdoening te verschaffen. Het zal ons trouwens benieuwen wanneer “Uncle Eddie” nou eens een serieuze beurt krijgt. Maar dat zal wel net zo’n natte droom blijven als het in de wind hangen van “Oom Joris” bij ons achter de duinen. Hoge bomen vangen in deze context altijd heel weinig wind. Als er al een koterkruiper in een kerker wordt gezwiept komt ie meestal uit het kreupelhout. Wie deze serie volgt zal dat volmondig beamen. Zucht. Stay tuned.

(1) Bedoeld wordt de voormalige Britse premier Edward Heath. Zie voor die viespeuk aflevering 96 van deze serie dd. 6 augustus 2012.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort