Skip to main content

Deutsche über alles (002)

07 april 2017

zondag 23 januari-2005
Zo’n tachtig heren uit de Duitse vastgoedwereld, onder wie luitjes uit de financieringssector, de advocatuur, de architectuur en de projectontwikkelaars, worden ervan verdacht de boel zwaar getild te hebben. De enige boefjes die met naam en toenaam worden genoemd zijn Hans Günther Seckerdieck, tot voor kort van Deutsche Bank Real Estate, en Michael Koch, tot voor kort van Sparkassendochter DEKA. Ze zouden volgens de Frankfurtse OvJ Wolfgang Schaupensteiner tussen 1999 en 2003 steekpenningen hebben geïncasseerd van stenenstapelaars die gerelateerd waren aan forse projecten in Duitsland en ... Nederland. Met een totale waarde van een slordige 3 à 4 miljard euro.In ruil voor dat smeergeld werden dan aan de stapelaars gunstige kredieten verleend.

Dat is nog niet alles. Schaupensteiner verdenkt de betrokken heren bijvoorbeeld ook nog van belastingontduiking en witwassen. Daarbij werd gebruikgemaakt van valse nota’s, terwijl de penningskes òf cash aan huis werden overgedragen òf via listige sluipwegen in het buitenland.

Witwassen? Nou weten wij van DEKA niet zoveel, maar over het witwassen van de Deutsche hebben we het al eens summier gehad in aflevering 1 op 27 augustus vorig jaar. Volgens een officieel Amerikaans onderzoek had de Groszbank namelijk drugspoen witgewassen ten behoeve van geheime wapenaankopen door Pakistan en de Taliban.

En dan was er natuurlijk nog de nauwe en warme relatie met de ons vorig jaar ruw ontvallen zakenman Willem Endstra, die volgens de avontuurlijke ondernemer John Mieremet ook geld door de wringer haalde. Willem trok ten tijde van zijn actieve carrière als projectontwikkelaar ook een zootje stenen van de grond in zowel Duitsland als Nederland. Vaak financieel bijgestaan door de Deutsche Bank. Toen hij bij onze oosterburen een slechte pers kreeg in verband met het vliegveld Niederrhein wilde de Deutsche als geldschieter wel van hem af, maar kon dat gewoon niet. Naar verluidt omdat Endstra’s imperium zo zwaar steunde op de Deutsche dat het verbreken van de betrekkingen de bank teveel geld zou hebben gekost. Nu we deze nieuwe berichten uit Frankfurt vernemen kunnen we ons ook nog heel soepeltjes andere dingen voorstellen. Maar laten we niet gaan speculeren.

Oh enne mochten we nog iets leuks hierover vernemen dan toeteren we dat meteen door. Stay, herstel, bleiben Sie bei uns.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017
Deutsche über alles