Skip to main content

Jimmy Dore in actie! (002)

03 januari 2021

Morgen kiest het Huis van Afgevaardigden te Washington een voorzitter. De Democratische kandidaat is Nancy Pelosi, al 3 termijnen 'speaker of the House'. Comedian Jimmy Dore heeft de actie #ForceTheVote opgezet om linkse Democratische afgevaardigden te bewegen als voorwaarde voor hun stem voor Pelosi's het in stemming brengen van gezondheidszorg voor iedereen (zie vorige aflevering).
Wat Jimmy Dore heeft aangericht in politiek America grenst aan het onwaarschijnlijke. In de traditie van Martin Luther King. Het lijken grote woorden. Dore is een veldheer.
Er zijn mensen die hem afwijzen omdat hij schreeuwt en 'fuck' zegt. 'Shoot the messenger'.
'Call your Congresman', zegt Jimmy en geeft hun telefoonnummers.
De actie heeft een rimpeling van het politieke oppervlak teweeg gebracht die maar aanzwelt.
Hij kreeg steun van een American footballspeler, Justin Jackson, wiens moeder aan borstkanker stierf omdat ze onverzekerd was en die AOC tweette. Zij tweette terug dat 'een broedende kip niet gestoord moet worden'. 
Oftewel : 'wacht af'.
Op 30 december hield #ForceTheVote, de beweging van Dore, een grote manifestatie op het net. Met klinkende namen.
AOC heeft afwijzend gereageerd. Namens 'the squad'. Deze actie zou 'contraproductief' zijn. Voor haar carrière in DC (*).

Voor Nederlanders moeilijk te begrijpen, maar Jimmy Dore opereert in een Amerikaanse traditie: richt je direct tot je vertegenwoordigers, de gekozenen. 'Public shaming'. In Nederland ondenkbaar.
Dáárom zijn de VS in principe democratischer dan ons land, waar de knecht de pet afneemt als de hoogwaardigheidsbekleder passeert.
'Rising', een veelbekeken progressieve show op het, weet de actie van Dore op waarde te schatten. Vaak wordt hij neergesabeld. Begrijpelijk, want Dore is levensgevaarlijk in zijn onkreukbaarheid. Een cabaretier die zich zo direct in de politiek van een land (en welk land) mengt met één simpele vraag aan de linkervleugel van de Democratische afgevaardigden: 'stel het in stemming brengen van gezondheidszorg voor iedereen als voorwaarde voor de herverkiezing van Nancy Pelosi'.
Had hij niet al mijn hart gestolen dan nu zeker.
Het is een van de redenen waarom ik mij nooit in 'het anti-Amerikaanse kamp' heb laten drukken, over het algemeen bestaande uit mensen die de VS nooit hebben bezocht en dat ook niet willen. De VS, zo wisten Marx en Engels al, zijn het land waar het voorlopig om draait in de wereld. Met name vanwege haar militaire macht waar wij deel van uitmaken.
De VS zijn oppermachtig en een groot gevaar voor de wereld. Verzet moet van binnen uit de VS komen en Jimmy Dore is nu de speerpunt van dat verzet. Een 'pothead in a garage', zoals hij zich noemt. Hij zet het Huis van Afgevaardigden op haar nummer. Prikt de illusie door dat deze afgevaardigden 'voor het volk' zouden ijveren. Voor hun carrière uiteraard; net als Biden en Harris die op plaats van bestemming zijn aangekomen.
Hij prikt de leugen van de democratie door. Hij legt zijn vinger op de zere plek. En scheidt het kaf van het koren in de Democratische Partij, waar 9 van 10 leden voor publieke gezondheidszorg is maar als er een meerderheid is in het Huis die nooit verzilverd wordt.
45.000 mensen per jaar sterven omdat ze niet verzekerd zijn.
Dát is de maatlat. (WK)

(*) Alexandria Ocasio-Cortez

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 januari 2021
Jimmy Dore in actie!