Skip to main content

Met zijn actie om linkse Democratische Congresleden te bewegen te onderhandelen met Nancy Pelosi, speaker of the House, over het in stemming brengen van 'Healthcare for all', als voorwaarde voor haar herverkiezing, heeft Jimmy Dore, mijn favoriete comedian zijn nek uitgestoken.
Uiteraard gaat dit niet gebeuren, maar de vinger wordt genadeloos op de zere plek gelegd: 70% van de Amerikanen wil 'healthcare for all', maar ondanks een meerderheid in het Huis weigert de Democratische voorzitter Nancy Pelosi het in stemming te brengen.
Het laat zien hoe een simpele 'pothead in a garage', zoals Dore zich graag noemt, politiek kan bedrijven op hoog niveau.
Of deze linkse Democraten nog te gast willen zijn in zijn veelbekeken show is de vraag, maar is het risico dat hij neemt. 'Incorruptible' als Robespierre. (WK)

  • Datum: .

Morgen kiest het Huis van Afgevaardigden te Washington een voorzitter. De Democratische kandidaat is Nancy Pelosi, al 3 termijnen 'speaker of the House'. Comedian Jimmy Dore heeft de actie #ForceTheVote opgezet om linkse Democratische afgevaardigden te bewegen als voorwaarde voor hun stem voor Pelosi's het in stemming brengen van gezondheidszorg voor iedereen (zie vorige aflevering).
Wat Jimmy Dore heeft aangericht in politiek America grenst aan het onwaarschijnlijke. In de traditie van Martin Luther King. Het lijken grote woorden. Dore is een veldheer.
Er zijn mensen die hem afwijzen omdat hij schreeuwt en 'fuck' zegt. 'Shoot the messenger'.
'Call your Congresman', zegt Jimmy en geeft hun telefoonnummers.
De actie heeft een rimpeling van het politieke oppervlak teweeg gebracht die maar aanzwelt.
Hij kreeg steun van een American footballspeler, Justin Jackson, wiens moeder aan borstkanker stierf omdat ze onverzekerd was en die AOC tweette. Zij tweette terug dat 'een broedende kip niet gestoord moet worden'. 
Oftewel : 'wacht af'.
Op 30 december hield #ForceTheVote, de beweging van Dore, een grote manifestatie op het net. Met klinkende namen.
AOC heeft afwijzend gereageerd. Namens 'the squad'. Deze actie zou 'contraproductief' zijn. Voor haar carrière in DC (*).

Voor Nederlanders moeilijk te begrijpen, maar Jimmy Dore opereert in een Amerikaanse traditie: richt je direct tot je vertegenwoordigers, de gekozenen. 'Public shaming'. In Nederland ondenkbaar.
Dáárom zijn de VS in principe democratischer dan ons land, waar de knecht de pet afneemt als de hoogwaardigheidsbekleder passeert.
'Rising', een veelbekeken progressieve show op het, weet de actie van Dore op waarde te schatten. Vaak wordt hij neergesabeld. Begrijpelijk, want Dore is levensgevaarlijk in zijn onkreukbaarheid. Een cabaretier die zich zo direct in de politiek van een land (en welk land) mengt met één simpele vraag aan de linkervleugel van de Democratische afgevaardigden: 'stel het in stemming brengen van gezondheidszorg voor iedereen als voorwaarde voor de herverkiezing van Nancy Pelosi'.
Had hij niet al mijn hart gestolen dan nu zeker.
Het is een van de redenen waarom ik mij nooit in 'het anti-Amerikaanse kamp' heb laten drukken, over het algemeen bestaande uit mensen die de VS nooit hebben bezocht en dat ook niet willen. De VS, zo wisten Marx en Engels al, zijn het land waar het voorlopig om draait in de wereld. Met name vanwege haar militaire macht waar wij deel van uitmaken.
De VS zijn oppermachtig en een groot gevaar voor de wereld. Verzet moet van binnen uit de VS komen en Jimmy Dore is nu de speerpunt van dat verzet. Een 'pothead in a garage', zoals hij zich noemt. Hij zet het Huis van Afgevaardigden op haar nummer. Prikt de illusie door dat deze afgevaardigden 'voor het volk' zouden ijveren. Voor hun carrière uiteraard; net als Biden en Harris die op plaats van bestemming zijn aangekomen.
Hij prikt de leugen van de democratie door. Hij legt zijn vinger op de zere plek. En scheidt het kaf van het koren in de Democratische Partij, waar 9 van 10 leden voor publieke gezondheidszorg is maar als er een meerderheid is in het Huis die nooit verzilverd wordt.
45.000 mensen per jaar sterven omdat ze niet verzekerd zijn.
Dát is de maatlat. (WK)

(*) Alexandria Ocasio-Cortez

  • Datum: .

De actie van cabaretier Jimmy Dore #ForceTheVote heeft zoals verwacht niet in het gewenste effect geresulteerd. Nancy Pelosi is zonder maren gekozen voor een 4e termijn als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 5 tegenstemmen van Democratische kant. Niet van AOC, 'the squad' (inmiddels omgedoopt tot #fraudsquad) of andere 'linkse' afgevaardigden.
De actie ForceTheVote was bedoeld om duidelijk te maken dat volksvertegenwoordigers als AOC (die nota bene op haar ijver voor gezondheidszorg voor iedereen werd verkozen; kijk hoe Dore haar met eigen uitspraken om de oren slaat), afgevaardigden ter linkerzijde, als ze eenmaal de begeerde positie hebben verworven, onderwerpen ze zich aan het partij-establishment ten behoeve van hun carrière. Afgevaardigden zijn ondernemers.
Pelosi is goed voor 100 miljoen$.
Zij noemde de 600$ steun voor corona 'een aanzienlijk bedrag'...

In ons land is de situatie misschien nog niet zo erg zult u opgelucht vaststellen, maar de eerste schreden in deze richting zijn ook hier gezet. En elders. Kijk nog eens naar de bonnetjesaffaire in het Engelse parlement. Hoe de 'eerbiedwaardige volksvertegenwoordigers de kluiten (belastinggeld) belazerde. En hoe ze hun eigen salarissen en onkostenvergoedingen jaarlijks verhogen.
De actie van Dore was vooral symbolisch. Om duidelijk te maken waar iedereen staat.
Want waarom wordt gezondheidszorg voor iedereen niet in stemming gebracht?
Omdat als eindelijk gezondheidszorg voor iedereen in het Huis in stemming wordt gebracht, van iedere afgevaardigde zal blijken of hij of zij zal durven om tegen iets te stemmen waar 70% van de Amerikanen vóór zijn!
Het maakt het mogelijk lokaal te ageren tegen deze gekozen vertegenwoordigers.
Daar zijn Amerikanen erg goed in.

Daarom is dit de belangrijkste politieke actie sinds tijden in de VS, belangrijker dan BLM waarvan de aanhang het bos wordt ingestuurd nu ze niet meer nodig zijn tegen Trump.
Dore heeft iets op de agenda gezet dat, mede mogelijk gemaakt door corona, er niet meer af gaat.
Volgens zijn criticasters, de leiding van 'Justice Democrats' en 'DSA' ('Democratisch-socialisten'; 100.000 leden), is juist Dore er de schuld van dat er in Amerika nog geen gezondheidszorg voor iedereen is! 'De broedende kip'...
De leden van deze progressieve organisaties binnen de Democratische Partij zullen erdoorheen kijken. 
Inmiddels heeft AOC Jimmy Dore en Convo Couch (een volgende formidabele show die een grote politieke rol speelt) van 'geweld' tegen haar beschuldigd. Schandelijk. 

Dore scheldt. Terecht. Tegen een webcam. Deze carrière dame (zie hier haar outfits; allen +2000$) wil niet meer herinnerd worden aan haar belofte voor verkiezing in het Huis van het in stemming brengen van Healthcare for all.
Ze werd erop gekozen!

Waar het om gaat is dat Dore cs in de strijd tegen Deep State een verbinding voorstaan met alle mogelijke opposanten tegen het establishment. Ze weten dat er geen verandering mogelijk is zonder de 74 miljoen die op Trump hebben gestemd.
Ze zien BLM als een bliksemafleider. Bedoeld om te verdelen. En te heersen natuurlijk. Om de arme blanken, die in 2008 zo genadeloos door 'change' Obama werden uitgekleed dat ze niet op zijn opvolger Clinton stemden maar op miljardair Trump, te isoleren van net zo armen met een kleur.
Een belangrijke overweging voor de 'have not' om op een miljardair te stemmen is altijd: deze heeft het niet nodig om te stelen, zoals de carrière-politici (zie Pelosi; AOC etc. etc.).
Trump heeft zijn verkiezing tot POTUS niet gebruikt voor eigen gewin; als eerste in decennia. Zijn presidentschap zal hem eerder ruïneren, nu banken en zakenpartners zich van hem afkeren. 

Nu is alles weer 'terug bij af'. Restauratie, als na Revolutie en Napoleon in Frankrijk.
De actie van Dore heeft een geweldige druk gezet op de Democratische Partij die naast de president beide kamers van het Congres beheerst.
De Democraten zijn de laatste hindernis op weg naar gezondheidszorg voor iedereen. (WK)

  • Datum: .