Skip to main content

Jelle van Buuren (002)

25 juni 2019

Wie er ook nog in het poppenhuis van Pauw verscheen gisteravond (1)? Bij de verschijning van de gewezen D66-Eper was ie al weer lang en breed vergeten, maar de uitzending begon met Jelle van Buuren en het salafisme.

Eigenlijk had ik Pauw wel zo slim willen zien zijn dat ie Van Buuren een vraag gesteld had over wat er een uurtje daarvoor in die andere speeltuin was vertoond: het door de club van Jelle opparachuteren van klimaatbewegers tot ecoterroristen, in Nieuwsuur. Maar je krijgt op zo’n dag nu eenmaal niet alles dat je op je lijstje hebt staan: Dolle Maarten verdronk niet, en Grappenhuis en consorten wisten professioneel onder het gras te moffelen dat de KPN gehackt was.

Dat salafisme dus. Van Buuren vatte het nog eens geroutineerd samen. Ongeveer van: je hebt mensen die in een opperwezen geloven, een raar boek daarover lezen, hun baard laten staan, geen boodschap hebben aan onze democratie en die vervolgens in staat zouden kunnen zijn om een kalashnikov ter hand te nemen en op het strand van Scheveningen wat ruimte te maken.

Inderdaad, denk ik dan volautomatisch. Vanuit mijn donkere want gereformeerde achtergrond. Je hebt de SGP en vroeger had je het GPV en de RPF (2). En bij de katholieken heb je ook gasten die op bevel van meneer pastoor alles doen wat Jelle zou laten. En vraag Marco Kroon eens naar zijn diepste beweegreden om in verre landen de trekker van zijn nikov over te halen, ik vermoed dat je dan uitkomt bij zijn avonturen vroeger als misdienaar, wanneer priester moest worden aangekleed.

Van dat soort vragen had ik aan Jelle gesteld. Zo van, wat onderscheidt terrorisme van aanmonstering in een legertje ongeregeld dat Bagdad of Teheran of Kinshasa gaat veroveren? Of: wat onderscheidt het salafisme van pakembeet de bevrijdingstheologie uit de jaren zeventig? Ik wil niet claimen dat ik dat weet. Jelle van Buuren wel?

Daar ben ik benieuwd naar. Hierbij een uitnodiging aan de terrorismedeskundige om mij en andere geinteresseerde lezers uit te leggen waarin salafisme -als radicale politieke beweging- zich onderscheidt van de linkse beweging van veertig jaar terug.

En waar was onze Jelle zelf in die tijd? Wie weet heeft JvB een heel spannend, heel persoonlijk verhaal voor ons in petto…

(JoopFinland)

(1) Zie Krijg nou de takken (004) van daarnet
(2) Als ik me niet bedrieg was die gast die het een paar jaar geleden op de koninklijke familie in Apeldoorn had voorzien ook van orthodox-protestantse komaf

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 juni 2019
Jelle van Buuren