Skip to main content

It's a gas, gas, gas (002)

14 april 2015

Het gaat kut in Moskou. Zeggen ze hier. De drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars zien in hun doorzichtige bol de Russische junkstatus naderen. Nou zegt dat drietal natuurlijk braaf hun lesje op dat het dagelijks vanuit Wallstreet en Washington in hun gleuf krijgen geduwd en kijk, daar heeft Moskou zo langzamerhand de balenski van. Vandaar dat het binnenkort samen met Bejing ook zo'n ratinggeval lanceert. Om een beetje tegenwicht te bieden aan al dat negatieve geouwehoer.

Uiteraard gaan de westerse sancties niet ongemerkt voorbij, maar er wordt stevig gewerkt om de invloed daarvan beperkt te houden. Om de banken op poten te houden gaan de Ruskies een deel van hun buitenlandse valuta de markt op mieteren. In ruil voor roebels, die vervolgens in de kluisjes van die banken wordt gedeponeerd. Komt uit een van de twee spaarpotjes, die Vlad uit voorzorg in de kelder had neergezet.

Vertegenwoordigt een waarde van 500 miljard roebels. Gevoegd bij een bakkerswinkel vol met gouden broodjes en een nog steeds toenemend aantal klantjes voor zijn gas (1). Nee, daarmee komt Vlad de winter wel door. De vraag is nu: wij ook? Stay tuned.


(1) Eind deze maand tekent Egypte bijvoorbeeld een contract met onze Champions League sponsor Gazprom voor de leverantie van LNG. Voorlopig zeven schuitjes vol. Maar alle beetjes helpen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 april 2015
It's a gas, gas, gas