Zeg nou niet dat het u uit uw schoenen ramde vanochtend. Dat de Ruskies hun gasleveranties aan ons per vandaag met 60 procent hebben ingekort. De bulk van die gasbel ging via Oekraïne, maar Poro en Yats zijn moeilijke betalers en bovendien tappen ze af en toe illegaal gas af. Dus geef die jongens en meisjes in Moskou eens ongelijk. Nog erger, Moskou heeft tegelijkertijd de wereld ingeslingerd, dat het van plan is om in de nabije toekomst de boel via Turkije en Griekenland naar Europa te laten weglekken. Niks Oekraïne. Stoppen met dat gelul. Brussel is direct gierend in de protest-mode geschoten. Dat konden de Ruskies toch niet maken. Die armoedzaaiers. Oh nee? Wie is er eigenlijk met die oorlog in Oekraïne begonnen? Wie heeft die economische sancties ingesteld? Wie proberen Rusland naar de kloten te helpen? Wie kaatst... Stay tuned. 

  • Datum: .

Het gaat kut in Moskou. Zeggen ze hier. De drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars zien in hun doorzichtige bol de Russische junkstatus naderen. Nou zegt dat drietal natuurlijk braaf hun lesje op dat het dagelijks vanuit Wallstreet en Washington in hun gleuf krijgen geduwd en kijk, daar heeft Moskou zo langzamerhand de balenski van. Vandaar dat het binnenkort samen met Bejing ook zo'n ratinggeval lanceert. Om een beetje tegenwicht te bieden aan al dat negatieve geouwehoer.

Uiteraard gaan de westerse sancties niet ongemerkt voorbij, maar er wordt stevig gewerkt om de invloed daarvan beperkt te houden. Om de banken op poten te houden gaan de Ruskies een deel van hun buitenlandse valuta de markt op mieteren. In ruil voor roebels, die vervolgens in de kluisjes van die banken wordt gedeponeerd. Komt uit een van de twee spaarpotjes, die Vlad uit voorzorg in de kelder had neergezet.

Vertegenwoordigt een waarde van 500 miljard roebels. Gevoegd bij een bakkerswinkel vol met gouden broodjes en een nog steeds toenemend aantal klantjes voor zijn gas (1). Nee, daarmee komt Vlad de winter wel door. De vraag is nu: wij ook? Stay tuned.


(1) Eind deze maand tekent Egypte bijvoorbeeld een contract met onze Champions League sponsor Gazprom voor de leverantie van LNG. Voorlopig zeven schuitjes vol. Maar alle beetjes helpen.

  • Datum: .

vrijdag 16 januari 2015
U heeft zich misschien net een gaatje gelachen, wij een scheur. Om die uitspraak van de Oekraïense premier Yatseflats. Op 8 januari van dit jaar kwam ie voor de micro van de ARD tot de historische uitspraak dat wij nooit de Russische inval uit 1941 mochten vergeten. En een herhaling daarvan koetkekoet moesten voorkomen. Denk je toch dat bij de ARD redelijk ingevoerde collega's rondstruinen. Maar geen enkele reactie. En later ook niet van officieel Berlijn. Het lijkt er zo langzamerhand een beetje op, dat de moffen en hun vroegere rotgenoten geen bezwaar hebben tegen de terugkeer van Adolf's gedachtengoed in Kiev. Hoe dat te rijmen valt met de herdenking van de bevrijding van Auschwitz op 27 januari? Goeie vraag. Zeker is dat de Poolse regering Vlad Putin niet heeft uitgenodigd voor de plechtigheid. Want per saldo had Rusland dan wel meloenen mensen verloren bij de Ausradierung van de toenmalige Nazi's en de bevrijding van de aan de Zyklon B ontsnapte Auschwitzgevangenen, maar de naar wodka stinkende Russische troepen met hun spleetogen hadden zich daarbij net zo belabberd gedragen als de moffen. Dus het werd wel eens tijd dat de geschiedenis stevig herschreven werd. Aldus Bundespräsident Joachim Gauck, die zich op 5 mei 2012 nog samen met onze Königliche Familie triomfantelijk liet rondtuffen op de Amstel. En er moest ook maar eens een streep gehaald worden door dat eenzijdige gelul over de Holocaust.
Nog een teken van hoe laat het is. Onze lieflijke oosterburen weten net als Fredje zo langzamerhand niet meer waar ze al die asielzoekers moeten laten. Die hier trouwens naar toe vluchten, omdat “wij” er in hun thuisland een teringzooi van maken in verband met geopolitieke belangetjes. Als we daar nou eens mee stoppen, wie weet wordt die stroom vanzelf wat minder. En kan het plan om die berooide vluchtelingen in barakken in Buchenwald te proppen gewoon worden doorgespoeld. Bent u ook zo'n liefhebber van het Vierde Rijk? Nee toch! Stay tuned.

  • Datum: .

U heeft zich misschien net een gaatje gelachen, wij een scheur. Om die uitspraak van de Oekraïense premier Yatseflats. Op 8 januari van dit jaar kwam ie voor de micro van de ARD tot de historische uitspraak dat wij nooit de Russische inval uit 1941 mochten vergeten. En een herhaling daarvan koetkekoet moesten voorkomen. Denk je toch dat bij de ARD redelijk ingevoerde collega's rondstruinen. Maar geen enkele reactie. En later ook niet van officieel Berlijn. Het lijkt er zo langzamerhand een beetje op, dat de moffen en hun vroegere rotgenoten geen bezwaar hebben tegen de terugkeer van Adolf's gedachtengoed in Kiev. Hoe dat te rijmen valt met de herdenking van de bevrijding van Auschwitz op 27 januari? Goeie vraag. Zeker is dat de Poolse regering Vlad Putin niet heeft uitgenodigd voor de plechtigheid. Want per saldo had Rusland dan wel meloenen mensen verloren bij de Ausradierung van de toenmalige Nazi's en de bevrijding van de aan de Zyklon B ontsnapte Auschwitzgevangenen, maar de naar wodka stinkende Russische troepen met hun spleetogen hadden zich daarbij net zo belabberd gedragen als de moffen. Dus het werd wel eens tijd dat de geschiedenis stevig herschreven werd. Aldus Bundespräsident Joachim Gauck, die zich op 5 mei 2012 nog samen met onze Königliche Familie triomfantelijk liet rondtuffen op de Amstel. En er moest ook maar eens een streep gehaald worden door dat eenzijdige gelul over de Holocaust.
Nog een teken van hoe laat het is. Onze lieflijke oosterburen weten net als Fredje zo langzamerhand niet meer waar ze al die asielzoekers moeten laten. Die hier trouwens naar toe vluchten, omdat “wij” er in hun thuisland een teringzooi van maken in verband met geopolitieke belangetjes. Als we daar nou eens mee stoppen, wie weet wordt die stroom vanzelf wat minder. En kan het plan om die berooide vluchtelingen in barakken in Buchenwald te proppen gewoon worden doorgespoeld. Bent u ook zo'n liefhebber van het Vierde Rijk? Nee toch! Stay tuned. 

 
  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch