Skip to main content

Investigative journalism (009)

08 januari 2018

Het is vandaag 2 maanden en 3 weken geleden. Dat onze Maltese collega Daphne Caruana Galizia met een autobom voor eeuwig tot zwijgen werd gebracht. Sindsdien zijn er drie lowlives in een kerker geworpen in afwachting van hun proces. Omerta-aanhangers. Tot nog toe hebben ze hun bek nog niet open gedaan. Noch over de operatie zelf, noch over hun opdrachtgevers. Vooral dat laatste houdt zowel de gemoederen als de gevaderen op het eiland flink in beweging. Wie had er zo de pest aan Daphne of wie had er zoveel van haar te vrezen dat ie een hemelvaart voor haar arrangeerde? Er gaan wat dat betreft heel wat namen rond in de speculaasjessfeer. En een ervan kwam vandaag weer eens aan de oppervlakte. Die van John Dalli. Tussen februari 2010 en oktober 2014 lid van de Europese junta, toen nog onder leiding van Scharführer José Manuael Barroso.
Dalli beheerde de portefeuille van Gezondheid en Consumentenbescherming en in die hoedanigheid zou hij via een tussenpersoon zijn benaderd door tabak- en zwavelstokjesproducent Swedish Match. Die onderneming zag graag dat de Europese richtlijnen voor de verkoop van tabaksartikelen een wat soepeler karakter kregen. Met name om de verkoop van snus op peil te houden (1). Nou was de junta herhaaldelijk in gesprek met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie, maar om de een of andere reden wist Swedish Match niet door te dringen tot het bureel van de Maltese commissaris. Volgens de Zweedse producent van de dood in een pakkie moest de oorzaak worden gezocht in de 60 meloen euro die de niet met name genoemde tussenpersoon zou hebben geëist voor zijn bemiddeling. Er dreigde een schandaal en Dalli nam de zak. Later zei hij dat ie hem van Barroso had gekregen en eiste een schadevergoeding van een kleine 2 meloen. Maar het Europees Gerechtshof haalde in hoogste instantie een streep door Dalli's rekening.
Inmiddels zaten snuffelaars van OLAF, de financiële sicherheitsdienst van de junta, nog steeds achter zijn vodden en Daphne Caruana kreeg daar op de een of andere manier de lucht van. Zij begon op haar site venijnige stukkies over Dalli te produceren. En niet alleen over de snus en de 60 meloen, maar ook over een affaire die zich voor een deel op de Bahama's had afgespeeld. Het ging om een soort Ponzi-scheme, waarbij ook twee dochters van Dalli een deuntje meespeelden. Lees en geniet met volle teugen. Vandaag werden die meisjes voor het eerst geconfronteerd met de kadi in deze zaak. Samen met twee andere buitenlandse verdachten. Dat moesten er vier wezen, maar eentje had een beroerte gekregen en een andere een astma-aanval. Dus waren er maar twee over. Dalli zelf? Die zou zich voorlopig buiten schot bevinden. Daphne draait zich om in haar graf. Wij blijven onze vinger aan de aorta houden. Stay tuned (JP).

(1) Eerst heb je gestoomde tabak. Daarvan wordt een vochtig poedertje gemaakt dat vervolgens wordt vermengd met zout, natrium carbonaat en aroma's naar keuze. Dat mengsel kan het beste bewaard worden in de koelkast naast de gehaktballetjes en als je trek hebt stop je een plukkie ervan achter je bovenlip. Wordt driftig geconsumeerd in Noorwegen en Zweden. Of de Finnen het ook als een lekkernij beschouwen horen we misschien nog.

JoopFinland
Warempel en jazeker. Ik heb het gewriemel met uit drielaags windbroeken geviste blikjes die nog het meest weghadden van waar wij schoensmeer in bewaren, regelmatig aanschouwd op tribunes in ijshockey- en voetbalstadions in het land. Men wordt van het goedje voor zover ik het heb kunnen waarnemen heel prettig gestoord. Zoals alle genotsmiddelen in het Finse is ook snus verboden. Het louter in bezit hebben ervan kan je al een boete van enkele tientallen euri´s opleveren. Het is dus populaire smokkelwaar uit Zweden, via de Aland-eilanden. Wat ik altijd vreemd vond: alleen Finse mannen gebruiken snus. Vrouwen komen aan hun pleziertje met lijm, of nagellak...
Jacques
Nog eentje die in dit dossier vreest voor zijn leven. Niet KM die in een keer haar financiën middels een tip een meloen kan opkrikken. Neen, het is Jonathan Ferris, zie http://www.bbc.com/news/world-europe-42608261
Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 januari 2018
Investigative journalism