Skip to main content

Andere pretzel (004)

04 april 2017

donderdag 14 april-2005
Even herhalen: Luis Posada Carriles is geen gezellige meneer. Hij behoorde tot de selecte groep van gevluchte Cubanen die in 1960/1961 betrokken was bij de door president Kennedy geaccordeerde poging om via een relatief kleine invasie op Cuba een contra-revolutie te ontketenen. De poging strandde op 17 april 1961 in de Bay of Pigs. Vooral omdat Kennedy weigerde de door de CIA gesteunde 1300 rebellen van Amerikaanse luchtsteun te voorzien.
Dat vormde een van de redenen voor de moord op de charismatische president op de Dealy Plaza in Dallas, op 22 november 1963. Een van de verdachte luitjes die zich ophielden op de Plaza was Posada Carriles.
Andere highlights uit zijn carrière hebben we al eens de revu laten passeren in deel 1 dd. 2 september 2003. Een daarvan willen we nog wel even aantippen. Zijn aandeel in de bomaanslag op een Cubaans passagiersvliegtuig in 1976. Daarbij kwamen 73 mensen om het leven. Hij raakte daarvoor in een Venezolaanse petoet, maar “ontsnapte” tijdens zijn hoger beroep. Hij is er dus eigenlijk nooit voor gestraft.
In november 2003 werd hij gearresteerd in Panama wegens de voorbereiding van een bomaanslag op de daar confererende Fidel Castro. Hij ging voor 10 jaar achter het gaas, maar dat duurde maar vier maanden. Toen kreeg hij gratie.
Een paar weken geleden arriveerde hij in Miami, na een tijdlang ondergedoken te hebben gezeten in het Caraïbisch gebied, en vroeg twee dagen geleden officieel asiel aan. Gearresteerd? Hoezo? Nou, die Posada is toch een terrorist! Neeee, dat is een vrijheidsstrijder. Maar hoe zit het dan met die twee Saoedische jurken in dat KLM-vliegtuig? Dat zijn vermoedelijke terroristen. Snapt u het? Wij wel.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2017
Andere pretzel