Skip to main content

Boem (008)

02 april 2017

maandag 16 december-2013
Operation Bird. Zo heette een van de onderzoeken naar de aanslag op de Boeing Panam 103 die op 21 december 1988 in een alternatieve hagelbui bij het Schotse Lockerbie naar beneden denderde. Het stond onder leiding van Jessica de Grazia en Philip Corbett. Respectievelijk OM-bons in New York en Britse oppersmurf en voormalig spaarvarkenhoeder bij de Bank of England. Jessica en Philip waren aan het neuzen geslagen in deze boeiende materie op verzoek van de verdedigers van de Libische hoofdverdachte Al Megrahi. Die werd in 2001 na een showproces bij ons in Zeist voor de rest van zijn leven in een Schotse kerker geworpen. Ook al was het bewijsmateriaal van uiterst suspect allooi en de Maltese hoofdgetuige een draaikont, die naar later bleek van de CIA een paar meloen dollar had gebeurd voor zijn verklaring.
Was er een alternatief? Jawel. Dat was in de vorige eeuw al grotendeels in de openbaarheid gekieperd door Lester Coleman, een voormalig snuffelaar van de Amerikaanse DIA en de DEA. Volgens hem had een fanatieke Palestijnse splintergroepering de aanslag uitgevoerd. Dat werd hem door zijn ouwe opdrachtgevers niet in dank afgenomen. Lester zeilde de petoet in en achtte het na zijn vrijlating verstandiger om naar Zweden te verhuizen.
Maar Lester's verhaal sloot naadloos aan op de bevindingen van de FBI. De Feds haalden bij hun snoroperatie naar de daders ene Mohammed Abu Talb naar boven. Een Egyptische meneer met een interessante hobby: het leggen van bommen. Bijvoorbeeld in 1985 in Kopenhagen, waar hij de aanblik van de synagoge en de kantoren van Northwest Airlines en El Al licht nuanceerde. Dat laatste kunstje herhaalde hij in datzelfde jaar nog in Amsterdam, waarna hij met zijn gezin naar Zweden (!) uitweek met een ondeugend Marokkaans paspoort. Hielp uiteindelijk niet. Hij werd gevat en verdween eind 1989 in een Zweedse kruipruimte. Levenslang, wat in Abbaland neerkomt op 20 jaar. De rapportage van de Feds leidde tot niks. De CIA had om allerlei duistere polletieke redenen een Libische Barber nodig en met de CIA is het nou eenmaal kwaad dadels eten.
Nou het leuke. Jessica en Philip kwamen in 2002 tot de conclusie, dat Abu Talb verantwoordelijk was voor dat rotgeintje boven Lockerbie. En die bom was volgens hullie niet in Frankfurt aan boord gebracht maar gewoon op Heathrow. Ook hun rapport werd door de CIA kundig van de weg afgereden. End of story? Zou je denken. Maar surprise, surprise, volgens de laatste berichten dient hun relaas nu als basis voor een docu die verderop deze week in roulatie wordt gebracht. Stevig mustard after dinner, want Al Megrahi werd in 2009 al vervroegd wegens een gevalletje kanker per vliegtuig naar Libiƫ teruggestuurd en overleed bijna drie jaar later in zijn door de NATO platbeschermde Libiƫ. Abu Talb is nog wel in leven. Een paar weken nadat Al Megrahi had kennisgemaakt met een verbluffend staaltje Schotse humaniteit, mocht de Palestijnse bommengoochelaar ook weer frisse lucht opsnuiven. Of de aangekondigde docu daar nog verandering in gaat brengen mogen we betwijfelen. De CIA wordt niet graag voor lul gezet. Stay tuned en voor meer interessante details over deze affaire kunt u zich vervoegen bij onze zoekmachine.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017