Skip to main content

Andere pretzel (003)

04 april 2017

zaterdag 28 augustus-2004
September vorig jaar verschenen vier al aardig op leeftijd zijnde heren in Panama voor de kadi. Ze werden ervan beschuldigd in 2000 betrokken te zijn geweest bij een poging om met een paar kilootjes C-4 het lampje bij Fidel Castro uit te blazen. Die verbleef in de Panamese hoofdstad voor het bijwonen van de tiende Iberisch-Amerikaanse top. Het feest was niet doorgegaan omdat ze tijdig in de bezwete kraag waren gegrepen. In april van dit jaar kreeg het viertal uiteindelijk zeven tot acht jaar gevangenisstraf voor de testikels wegens het in gevaar brengen van de publieke veiligheid en het vervalsenvan documenten. Niet voor de geplande aanslag. Gebrek aan bewijs. Vandaar.*
Het conspiratieve kwartet bestond uit bekende boys, die al tientallen jaren betrokken waren bij aanslagen op Cubaanse doelen. Inclusief passagiersvliegtuigen. Normaliter zouden wij ze dus terroristen mogen noemen, maar omdat ze het Castro-regime bestreden worden ze in gezaghebbende kringen als vrijheidsstrijders beschouwd. En worden ze stiekem gesteund door de CIA en het Witte Huis.
Aanstaande woensdag verlaat de Panamese president Mireya Moscoso haar pluchen stoel. Als afscheidscadeautje verleende zij Luis Posada Carriles, Guillermo Novo, Gaspar Jimenez en Pedro Remon afgelopen week amnestie. Ze was namelijk bang dat haar opvolger de vier Cubaanse vrijheidsstrijders zou uitleveren aan Cuba, waar ze zeker een enkele reis naar de hel zouden krijgen. In plaats daarvan sloten zij afgelopen week in Miami hun bloedverwanten en mede-strijders in de armen, Cuba verbrak de diplomatieke betrekkingen met Panama en Moscoso riep haar ambassadeur in Havana terug. In Washington was men voldaan. En zo kreeg het recht toch zijn loop. Het recht van de sterkste.

* Zie ook deel 1 dd. 2/9/2003

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2017
Andere pretzel