Skip to main content

Het Kahn-dossier (006)

06 april 2017

vrijdag 24 februari-2006
Soms ben je zo alert dat je Erica Terpstra al herkent voordat ze in beeld komt en soms heb je 101 saluutschoten nodig om door te hebben dat er iets bijzonders aan de hand is. Wat dat laatste betreft: vorige week donderdag wordt er in de late namiddag een overval gepleegd op een dure Amsterdamse snuisterijenshop, Amstel Diamonds. De drie daders blijken bescheiden jongens te zijn. Ze kiezen een klein voorraadje ringetjes uit en verlaten de shop weer. Een paar koddebeiers noteren wat er gebeurd is, keren terug naar hun clubhuis, zetten hun verslag op een geduldige harde schijf en gaan over tot de orde van de dag. Horen we waarschijnlijk nooit meer een syllabe over, tenzij de compu op de stoep voor het clubhuis terechtkomt naast een vuilniszak vol plastic koffiebekertjes. Zoals bekend zijn variaties op dit thema ruim voorhanden.
En dat terwijl er toch wel degelijk sprake was van een rare overval bij Amstel Diamonds. Zo waren de drie betrokken rekels voorzien van indrukwekkende automatische ijzerwaren. Nou zijn die officieus door ZKH Brinkhorst geliberaliseerd, dus kan je die als je een beetje mazzel hebt bij je lokale visboer of warme bakker laten inpakken voor een gezellig weekend. Maar er is meer. Bivakmutsen en/of andere attributen om het team van Opsporing Verzocht aan het werk te houden hadden de onverlaten namelijk rustig thuisgelaten. Daarnaast hadden ze ook geen zakken of tassen bij zich, wat toch wel handig is als je een slagje probeert te slaan. En verder vroegen ze naar de baas van de shop voor ze zich meester maakten van de ringetjes en aan hun stutten trokken. De baas van de shop? Die was net de winkel uit. Maar wat moesten ze van hem?
Goeie vraag. Een pareltje voor de CITO-toets. De eigenaar van Amstel Diamonds is namelijk André Kahn. De hoofdpersoon uit deze serie, die de laatste tijd meer eilie heeft meegemaakt dan een varkensboer in Saudi-Arabië. Met name na zijn luidruchtige déconfiture bij media-duizendpootje Mabel van den Dungen en de schermutselingen die daarop volgden. Die waren er de oorzaak van dat hij in aanraking kwam met kadi Zwinkels, dat hij gerelateerd raakte aan troubleshooter Izhtak Meiri (1) en dat hij bezoek kreeg van een kleine file aan sombere lieden, die hem iets onprettigs in het vooruitzicht stelden als hij Mabel niet met rust liet. Met als klapstuk twee heren van Antilliaanse origine die hem met hetzelfde doel een pistool op de kruin zetten.
En dan nu die merkwaardige overval. Of was het wat anders? Was het misschien opnieuw een waarschuwing aan het adres van Kahn om zich niet meer met Mabel te bemoeien, maar dan in de overtreffende trap? Of was het nog iets ergers? Van zulke vragen raak je toch stevig van de coke. Even naar het toilet. We zijn zo terug. Stay tuned.

1. Zie voor Izhtak de afleveringen 214 en 215 van Octopussy (dd. 22 en 23 februari), de afleveringen 1 en 2 van de serie Riool (zie de Followup-site) en eerder in deze serie.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 april 2017
Het Kahn-dossier