Skip to main content

Andere pretzel (004)

04 april 2017

donderdag 19 mei-2005
Wij hebben in deze serie al de nodige aandacht besteed aan de decennia omspannende subversieve carrière van de Cubaanse heer Luis Posada Carriles. In de huidige perceptie van de geiten- en kettingzaagliefhebber van het Witte Huis een terrorist pur sang.
Maar dan niet van het gebaarde soort dat in een oranje overall rondschuifelt in Guantanamo.
Luis is namelijk een anti-communistische terrorist en daar gelden andere regels voor. En binnen die regels maakt het in de lucht laten vliegen van een Cubaans passagiersvliegtuig met 73 man aan boord deel uit van de Cubaanse vrijheidsstrijd. Dat was in 1976. Om even duidelijker te maken wat we bedoelen: in diezelfde tijd keek de westerse wereld heel anders aan tegen de equivalente kunstjes die de Palestijnen uithaalden. Verschil moest er dus ook toen al zijn. Oh zeker, Luis zat voor zijn afzichtelijke daad flink wat jaartjes vast in Venezuela, maar in 1985 werd hij keurig ontvlucht in de outfit van een priester, toen de bewakers even de andere kant opkeken.
Geen mirakel overigens want uit zeer recentelijk vrijgekomen Amerikaanse paperassen is gebleken dat vriend Posada Carriles in 1976 al zo’n kleine 15 jaar op de pay-roll van de CIA stond. Voeg daarbij dat deze zelfde meneer zich op 22 november 1963 op Dealy Plaza in Dallas bevond toen John Kennedy werd afgemaakt en de these dat de Company iets te maken heeft gehad met de aanslag op de president wordt meteen een stuk waarschijnlijker.
Twee jaar na de moord in Dallas was Luis als betaalde CIA-kracht ook nog betrokken bij de planning van een staatsgreep in Guatemala die maar net geaborteerd werd en later bij het ontwikkelen van een plan om mijnen te plakken aan Cubaanse en Russische vrachtschepen in de haven van Veracruz in Mexico en het opblazen van de Russische bibliotheek in Mexico City.
Na zijn religieuze vlucht uit Venezuela in 1985 arriveerde hij in El Salvador waar hij Iran Contra-leider Oliver North assisteerde bij het illegaal bewapenen van de anti-communistische rebellen i.c. doodseskaders en soortgelijk gebroed in ruil voor alleraardigste voorraadjes Colombiaanse snuif. Echt een man om mee uit vissen te gaan, deze Luis. Of een potje te kettingzagen.
Zoals we al eerder schreven werd de inmiddels al aardig op leeftijd geraakte Langley-connectie in 2003 opnieuw in de kraag gevat. Ditmaal in Panama waar hij met een paar ouwe maatjes Castro wilde opblazen, die daar aan een conferentie deelnam. Hij kreeg tien jaar voor de ballen, maar ondanks verzoeken van Cuba en Venezuela om hem uit te leveren kreeg Luis vorig jaar gratie en vertrok naar onbekende oorden. Tot hij eind maart van dit jaar plotseling voet aan Amerikaans land zette in Miami en op 12 april asiel aanvroeg. Om in de schoot van zijn familie van een rustige oudedag te kunnen genieten. Hoe hij de VS is binnengekomen - als priester, op een ezel, of als CIA-agent - weet zogenaamd niemand. Ook niet waar hij precies uithangt. Nee, nee.
Mocht zijn asielaanvraag vanwege mogelijk lastige vragen over het meten met twee terroristenmaten door George Pretzel onverhoopt niet worden gehonoreerd, dan kan hij natuurlijk altijd nog terecht bij een bevriende mogendheid. Het Koninkrijk der Nederlanden of zo. Per slot heeft vriend Luis tot twee keer aan toe van de gastvrijheid van Aruba mogen genieten. In 1971 en in 1998. Bij die laatste gelegenheid werd hij zelfs geïnterviewd door Ann Louise Bardach van de New York Times. Tijdens dat gezellige gesprek op een geheime locatie claimde hij tussen neus en lippen ook nog de verantwoordelijkheid voor een reeks bomaanslagen op Cubaanse hotels waarbij in ieder geval een Italiaanse toerist sneuvelde.
Over status aparte gesproken. Die Luis Posada Carriles is nog even wat anders dan een Haagse vlasbaard in een pyjama. Maar de eerste is een vrijheidsstrijder, de ander een muslim-terrorist. Verschil moet er ook nu nog zijn.

(Met dank voor de info over Aruba aan het adres van Ton Biesemaat)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2017
Andere pretzel