Antillen vice versa (032)
dinsdag 19 november-2013
Je kan denken laat maar lullen. Maar die aangiftes van Leo Nipshagen blijven een hoofdrol spelen in de ellende die zijn voormalige zakenpartner Chris van Assendelft van Wijck de laatste jaren ondervindt. Ook nu weer bij de wat sullig tot leven gewekte faillissementskwestie in Belgiƫ. Nipsie houdt stijf vol dat Chris hem op 14 juli 1993 op zijn kantoor aan de Gerrit van der Veenstraat een gun op zijn kruintje heeft gezet, waardoor hij zakelijk een veer liet van 10 meloen. En dat ie van dat Disneyaanse wapenfeit en de gevolgen ervan aangifte heeft gedaan op het handhavingsburo aan de Amsterdamse Van Leijenberghlaan. Yeah, sure. Maar wat stond er dan op Leo's hoofd gericht toen hij zes weken daarna als getuige optrad bij het huwelijk van Chris? Toch geen Kalashnikov? Om maar te zwijgen over de fors in de papieren lopende zakendeals die Nipsie met zijn belager sloot in de jaren na zijn schokkende bijnadoodervaringen.
In eerdere afleveringen schoven wij een van die deals al eens in de etalage. Die deal werd gesloten op 6 juli 1993, een week voor de bloedstollende gebeurtenissen in de Gerrit van der Veenstraat. Naar pas later bleek wist Nipsie bij die gelegenheid Peter Meyer voor ruim 2 meloen piek te naaien door hem waardeloze pandbrieven in zijn gleuf te persen. Als deel van de betaling voor een rijtje panden aan de Amsterdamse Heerengracht, waaronder het zogenaamde Blaauwe Huys. De daarop volgende verzoeken om de zaak alsnog netjes af te handelen liet de o zo nette Leo in zijn ronde archief verdwijnen (1).
Datzelfde Blaauwe Huys keerde de volgende dag terug in de paperassen van een rechtstreekse deal tussen bad old Nipsie's Mozia Investments en Van Assendelft van Wijck's Accepten II BV. Daarbij droeg Mozia niet alleen een deel van haar vastgoedportefeuille over, maar ook een vordering van de Curacaose BV Abamor ter waarde van 3,3 meloen piek die voortvloeide uit een lening die in januari zijn uiteindelijke beslag kreeg. Interessant is dat in een aparte clausule in die overeenkomst werd bepaald, dat inkomsten uit verkoop of afdracht van hypotheekaflossingen van het Blaauwe Huys niet ten goede zouden komen aan Accepten II BV, maar aan oom Leo. Bizar, maar waar. En het geeft duidelijk aan dat het baasje van Mozia, dat inmiddels was getransformeerd in Nanking Properties BV (mogelijk in verband met de handel van voornoemd baasje in producten van een Chinees alternatief voor IKEA (2)), niet van plan was om ook maar iets van de revenuƫn uit het huys te laten afvloeien naar de oorspronkelijke eigenaar.
Overigens is daarmee het verhaal over de lening die Van Assendelft van Wijck in juli 1993 overnam van Nipsie nog niet af. Begin 1995 verkocht Abamor NV de overeenkomst namelijk voor 125.000 Nederlandse pieken aan Vino Holding AVV. Een spruit van de ABN AMRO op Curacao, waarvan Van Assendelft van Wijck de oprichter en de UBO (Ultimate Beneficial Owner) was (3). Door een kunstje van oom Leo en misschien ook een slokkie vino raakten ze bij De Bank in de war en maakten 125.000 Amerikaanse greenbacks over naar ... Nanking Properties, waar vriend Nipshagen in zijn uppie de chopstick zwaaide. Het duurde een jaar voordat de boel was rechtgezet. Ni hao.
Hoe dit ook verder zij, ook na de film noire in 1993 waarbij Nipsie hijgend zou zijn teruggekeerd van de hemelpoort en zich daarna onverwijld zou hebben gemeld bij het handhavingsburo aan de Van Lijenberghlaan, bleef hij zowel op het persoonlijke als zakelijke vlak gewoon in Van Assendelft van Wijck's orbit. En dat is behoorlijk maf. Nog maffer: bij handhaving was niks van die aangifte te vinden. Waar ruikt de reproductie van eind mei 2012 dan naar (4)? Zoiets ja. Stay tuned.
(1) Zie de afleveringen 17 en 19 van deze serie.
(2) Zie aflevering 26 van deze serie.
(3) Zie hier de bijbehorende documenten: 1, 2 en 3. Nog een leuk detail: Nipshagen was blijkbaar niet op de hoogte van de betrokkenheid van zijn opponent bij Vino Holding. Vandaar dat hij bij de eerste poging om hem een faillissement aan te smeren zich tijdens de eerste ronde van de juridische procedure zich te presenteren als vertegenwoordiger van Vino Holding en in die hoedanigheid uit de losse pols 9 ton van Van Assendelft van Wijck opeiste. Foutje. En uiteraard ging Nipsie de pottenbak in.
(4) Zie aflevering 8 van deze serie.