Skip to main content

Tussen premies en piraten (033)

28 februari 2017

donderdag 1 september-2011
Het is nog geen september en iedereen is drijfnat teruggekeerd of er weerklinken schoten in de omgeving van de riante verzekeringswinkel ASR in Utrecht. Figuurlijk deze keer.
Dit nieuwe gedruis houdt verband met de door ons zo met zorg gekweekte PSL-affaire. Ondanks een vat vol listigheden van allerlei beffen die bij deze zaak betrokken waren en zijn, ziet het er nu toch naar uit dat de hele boel in de juridische molen belandt. En dus in de volle openbaarheid. Met alle listen en lagen. Met alle betrokkenen, van hoog tot laag. Ook luitjes die inmiddels aan hun dure stutten hebben getrokken. Zoals ex-CEO Jacques van Ek, de voorganger van Jos Baeten bij het assurantievehikel. De man die het zwartboek van Hestia-directeur Marcel van den Berg destijds ongelezen zou hebben teruggestuurd (1). Naar verluidt omdat zijn afscheid voor de deur stond en hij de hele shit graag aan zijn opvolger overliet.
Sjakie ging leukere dingen doen. Zo werd hij bijvoorbeeld de Sitting Bull van de Raad van Commissarissen van FC Utrecht, de Amfors Groep en Bouwinvest, was dat al bij Soweco, werd toezichthouder bij de Hogeschool van Utrecht en drijft als consultant nog een eigen nering vanuit zijn woonplaats Soesterberg.
Zoals gebruikelijk met dit soort stamoudsten niet eenvoudig te bereiken. Hadden wij hem nodig dan? Nou, eigenlijk wel. Wij hebben ooit een open briefje in de gleuf van Jos Baeten gemikt (nooit een antwoord op ontvangen), maar wij realiseerden ons dat de bulk van de PSL-affaire onder de verantwoordelijkheid viel van vriend Van Ek. Sjakie moet wel van een geintje houden. Hij is groot geworden met de Lof der Zotheid op zijn nachtkastje. Dus besloten wij dezelfde, zij het licht aangepaste, mail die wij Jos gestuurd hadden ook bij Sjaak in het vooronder te duwen. Via het meisje Bijsterveld van ASR's persafdeling in Utrecht.
Pro memorie, daar komt ie nog een keer:

"Geachte heer Van Ek,
Is het juist dat de voormalige directeur van de afdeling Financieel Intermediair Beheer bij het onder ASR ressorterende ASAM en toezichthouder op de interne veiligheid aldaar ooit gebruikmaakte van een Hell's Angel om een afgeketste fusie tussen twee ondernemingen in het noorden van het land waarin ASAM participeerde toch te verwezenlijken door deze gemotoriseerde enforcer een bezoekje te laten brengen aan het privéadres van een van de onderhandelaars?
Is het juist dat de op 2 november 2005 vermoorde avontuurlijke ondernemer Kees Houtman en meer figuren uit deze branche met enige regelmaat hun opwachting maakten bij ASAM voor een onderhoud met voornoemde directeur?
Is het juist dat "beveiligers" bij ASAM in die periode gewapend rondliepen?
Is het juist dat deze directeur files bijhield van de "faux pas" die topfunctionarissen van ASAM cq. ASR bij tijd en wijle maakten en die in sommige gevallen lardeerde met expliciete foto's?
Is het juist dat de zich in een gepantserde auto verplaatsende heer Van de Meene, die in het voorjaar van 2003 een poging ondernam om het door ASAM gedirigeerde PSL over te nemen, voor die tijd al tot de kennissenkring van deze directeur behoorde?
Is het juist dat er geen antecedentenonderzoek naar de heer Van de Meene was gepleegd toen bedoelde directeur hem als redder van PSL introduceerde?
".

Dat van die kogelgaten in de auto van de dirrekteur hebben we maar weggelaten. Dat geintje dateerde volgens getuigen uit 2009 en toen was Sjaak al lang vertrokken. Overigens, het verhaal dat hij het zwartboek niet gelezen zou hebben komt ons net zo onwaarschijnlijk voor als een brief encounter of the first kind tussen onze jeune premier en een mevrouw uit de categorie glijbanen en wipkippen. Vooral gezien de oekazes die huisbef Derks, Star, Busmann richting Marcel van den Berg afschoot om hem te pressen zijn excuus aan Van Ek aan te bieden voor zijn zwartboek. Laten we volgende keer even een lichtje over schijnen. Stay tuned.

1. Zie voor een paar weelderige citaten uit dat zwartboek eerdere afleveringen

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Tussen premies en piraten