Skip to main content

Fred en de deals (015)

30 april 2017

Wat is de overeenkomst tussen de VVD van Mark Damesfiets en de PP van Mariano Rajoy? Ze grossieren in schandalen, maar blijven bloosloos aan de macht. Vandeweek was het weer eens raak. In Madrid werden de PP-bonzen Ignacio Gonzalez en Esperanza Aguirre samen met een dotje onverlaten van wat bescheidener garnituur naar binnen getrokken. Op verdenking van een gevalletje corruptie. What else? En hier achter de pier heeft de VVD besloten om een intern onderzoek te plegen naar het geschuifel van partijvoorzitter Henry Keizer, die in 2012 voor een verdacht laag prijsje de fors in de kluiten zittende uitvaartonderneming De Facultatieve bleek te hebben overgenomen. Samen met een paar andere gretige grissers (1). Dat interne onderzoekcommissies ook vaak, zo niet altijd als begrafenisondernemingen dienst doen hoeven we u niet te vertellen. U leest al langer Kleintje Muurkrant. Daarom verwachten wij niet dat die commissie erg diep zal duiken bij het factfinden naar het wheelen en dealen van dear old Henry. Dat zal ook de opdracht niet zijn. Daarom zullen wij maar wat asresten opduikelen uit het kleurrijke verleden van Henry, dat zo opvallend ontbreekt op allerlei sites die daarvoor zijn ingericht. Want kleurrijk is het. Om lekker uit te kunnen pakken nemen wij u eerst even mee naar aflevering 14 van deze reeks. Een handeltje in BV's, dokters in het zwerk, vervalste documenten, notarissen op de scheve schaats. Het kan niet op. Reacties? Nul. Maar alles went.

Op een dag, in de beginjaren van deze eeuw meldde ene Jan van Maarschalkerwaard zich bij een van onze vermaarde snuffelcollega's (2). Hij was door de heren Jan Kooy en Flip van Kerkhoven ernstig besodemieterd bij de aankoop van een BV. die de heren op de plank hadden liggen. Janus was met ze in contact gebracht via Henry Keizer, die hij kende uit de bestuurlijke kring van De Facultatieve. Henry aka “Hennie” had in vroeger dagen een taxibedrijfje in 020 en als ie bij gelegenheid een limo nodig had betrok hij die bij Dolf Meijer aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. En zowel  Dolf als onze Hennie waren geen onbekenden in het wereldje van Jan, Flip en de hele kongsie die in aflevering 14 al voorbij is gekomen. Leuk detail: bij de creatie van nieuwe plank-BV's werden af en toe ook de personalia gebruikt van luitjes die net 6 feet under lagen of in rook waren opgegaan. Hooguit wat rommelen met de data en vort met de koets.

De naam van Jan van Maarschalkerwaard kwam weer bovendrijven bij de recente perikelen rond VVD-voorzitter Keizer. De 89-jarige Janus wist het allemaal niet zo goed meer. Kunnen we ons iets bij voorstellen. Wie wil op die leeftijd nog sores aan zijn hoofd? Stay tuned.

(1) Ga naar de site van “Follow the money” en er gaat een bakoven voor u open.
(2) Janus was getriggerd door een publicatie van onze collega waarin de Utrechtse aannemer Holweg voorkwam, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw een bescheiden rol had gespeeld in de ABP-affaire. Zie ook aflevering 6 van de serie “Roze Balletten” dd. 4 juli 2001.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 april 2017
Fred en de deals