Skip to main content

Wat toevallig (004)

07 april 2017

maandag 8 april-2013
In mei 2010 werd Griekenland gered, een jaar later nog eens. Banken op Cyprus zaten in 2010 met zo'n 12 miljard aan Griekse obligaties. Nog niks aan de hand, maar na die “redding” van 2011 waren diezelfde obligaties nog maar 1 miljard waard, zeg maar dag tegen 11 miljard euries.
Je zou dan denken: kunnen die Cypriotische banken wel een verlies van 11 miljard hebben? Als simpele ziel verwacht je dat de ECB of de Nationale Bank daar wel zou weten of er problemen waren. Of dat er artikelen in de pers zouden verschijnen. Maar zoals gebruikelijk met toezichthouders: niks aan de hand. Nee, in die zomer van 2011 was alles nog echt OK. Eén jaar later: oef ellende, grote verliezen op Griekse obligaties. In de Duitse media verschenen berichten over de Russische mafia die hun geld op Cyprus had gestald. Schurken meneer, die gaan we als Duitsers toch niet redden met ons geld?
Wat niet in die media verscheen was het volgende: Duitse banken zaten in 2009, 2010 met veel poen, die nauwelijks uitgeleend kon worden. De rente voor deposito's in Duitsland lag rond de 0,55%, maar ... op dat vakantie eiland in de Middellandse Zee lag de rente voor 1 jaars deposito's op 4,9 %. Effe rekenen: 4.9 ./. 0,55 = 4,35% winst, pakken die hap!
En zo gebeurde dat in de zomer van 2011 Duitse en Franse banken 60 miljard euries op Cyprus hadden gestald, tegen die leuke rente voor één jaar, winstje van 2,6 miljard per jaar. Maar ... je moet dat geld wel na één jaar terug zien te krijgen. En er moet vooral geen ellende in de media verschijnen, dat zou het tijdschema in de war schoppen. Eind 2012 stond er dan ook nog maar 10 miljard (en zo goed als zeker niet bij de twee bedreigde banken), de rest was Heim ins Reich dan wel dans la France. In maart 2013 waren de rapen eindelijk gaar voor de media: Cypriotische banken hebben enorme tekorten, Cyprus moet gered worden, maar de rekeninghouders moeten meebetalen. Ja ja. De rest heeft de buit binnen, business as usual.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017