Gladio a la Turka (019)
vrijdag 15 januari-2010
In Turkije volgt het ene na het andere onderzoek inzake kringen met Gladio/Ergenekon antecedenten. Een van de laatste ontwikkelingen is de heropening van het onderzoek naar de moord in 1996 op de Turkse zakenman Ozdemir Sabanci, een telg van een van de rijkste families in Turkije. Zijn moordenaars behoren tot de DHKP/C, een zich van geweld bedienende links Turkse organisatie. Eerder schreven wij al dat de DHKP/C is genoemd in het onderzoek naar het Ergenekon netwerk, dat de regerende AK-partij ten val zou willen brengen via een militaire staatsgreep (1). Een van de bij de moord op Sabanci betrokken activisten, Mustafa Duyar, kwam in een Turkse gevangenis terecht, waar hij uiteindelijk in 1996 werd vermoord. De andere twee, Ismail Akkol en Fehriye Erdal, wisten te ontkomen. Erdal dook op in België, waar zij aanvankelijk tot een gevangenisstraf van vier jaar werd veroordeeld wegens bendevorming, valse paspoorten en illegaal wapenbezit (2). Bij verstek, want toen de politie haar wilde arresteren was ze gevlogen. Dat leidde tot het zoveelste Belgische schandaal. Vooral omdat Erdal onder toezicht van de Belgische staatsveiligheid stond en onder de ogen daarvan wist te verdwijnen, iets dat de wenkbrauwen sowieso al doet fronzen. Aanleiding tot de recente heropening van het onderzoek naar de Sabanci moord, is een in België gevonden brief van Erdal aan toenmalig DHKP/C leider Dursun Karatas. In deze brief, die door de Belgen aan de Turkse autoriteiten is overhandigd, overlegde Erdal de modus operandi van de moord op Sabanci aan Karatas (3). Daar zal men in Turkije erg benieuwd naar zijn geweest. Zo heeft er altijd veel onduidelijkheid bestaan over de wijze waarop de drie DHKP/C activisten de 25e verdieping van het zwaar beveiligde Sabanci Holding gebouw wisten te bereiken. Helemaal omdat ze machinegeweren bij zich droegen.
1. Zie Gladio a la Turka (8), 3-12-2009.
2. Later werd dit vonnis in hoger beroep vernietigd. Fernand Schmitz, een voor de Sabanci familie werkende Belgische advokaat heeft recentelijk verklaard dat de zaak Erdal binnenkort nogmaals door een rechter in België behandeld zal worden. Dat zal zeer waarschijnlijk ook deze keer in haar wfwezigheid geschieden.
3. Karatas overleed in 2008 aan kanker in een Nederlands ziekenhuis, maar in de jaren negentig zat hij nog in Franse gevangenschap. Onlangs bleek dat hij destijds op vrije voeten kwam door een deal met de Fransen. Dat speelde Karatas heel handig, want kort daarvoor had hij gedreigd om vanuit zijn cel opdracht te geven tot DHKP/C aanslagen in Frankrijk. De afspraak met de Franse autoriteiten hield dan ook in dat er geen aanslagen in Frankrijk, Nederland en België gepleegd zouden worden.