Skip to main content

Eijtje tik (005)

15 december 2015

Het moet af en toe een gezellige boel zijn geweest. Bij Ivo en Mariette Opstelten thuis. Want niet alleen de imposante combinatie Cees Eijrond/Joris Demmink kwam er ter behoud van het Utrechtse stenen cultuurgoed over de vloer, maar ook het duo Jan van Niekerk/Frans de Mari zou van tijd tot tijd acte de présence hebben gegeven. De eerste qualitate qua. Janus was in de periode waarin Ivo de rol van burgemeester van Utrecht vertolkte namelijk hoofd van het Bureau Monumentenzorg aldaar en dus nauw betrokken bij de leuke deals ten faveure van “Tutu” Eijrond. Waarom hij bij gelegenheid zijn jarenlange levensgezel Frans, een fameus dermatoloog en cosmetisch reparateur, meenam naar de burgemeesterswoning aan de Emmalaan is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk ter verhoging van de feestvreugde. Want Frans had avontuurlijke vrienden en allicht dat je onder het genot van een glaasje prik eens wat vertelt over je wederwaardigheden. Wie waren die vrienden? Nou, niet de geringsten. Om eens een paar voorbeelden te noemen: Klaas Bruinsma (rip), Sam Klepper (rip), John Mieremet (rip) en Willem Holleeder, die hem zelfs schalks “liefje” pleegt te noemen. En niet te vergeten de roemruchte bef Oscar Hammerstein en Frans' wandelende reclamezuil Connie Witteman aka Breukhoven, die ten tijde van haar huwelijk met avontuurlijk ondernemer Peter Zulver al menige verbouwing onderging.
Zijn entree in dit onrustige wereldje maakte onze Frans -toen nog zonder zijn hond Floepsie- in de jaren tachtig, nadat hij was begonnen met een nieuwe klus: het doorlichten van de dames van het luxe glijhuis Yab Yum op venerische narigheid. Van het een kwam het ander. Dokter Frans werd in de loop van de tijd mede dankzij zijn werkzaamheden bij Yab Yum een soort vertrouwensman en boodschappenjongen van bovenstaande ondernemers. Ook en vooral als ze toevallig even naar binnen waren getrokken. Voor niks gaat uiteraard de zon op. Dus dokje werd navenant gehonoreerd voor zijn diensten. Naar alle waarschijnlijkheid buiten de boekhouding om.
Na de verhuizing van Ivo en Mariette naar Rotterdam begin 1999 duurde het niet lang of ook Van Niekerk nam afscheid van Utrecht en streek neer in Amsterdam. In een analoge functie. Samen met Frans zou hij zijn intrek hebben genomen in een monumentaal pand aan de oneven kant van de Keizersgracht, waar tevens een van de cosmetische APK-ruimtes van Frans was gevestigd. Vorige maand ging dat pand in de etalage voor 2,8 meloen en veranderde kort daarna van eigenaar. De betrokken APK-ruimte verhuisde naar de Burgemeester Röellstraat. Of de publicaties eerder dit jaar over de lucratieve connecties die Frans al jaren en jaren onderhield met rakkers uit de smurfannalen van invloed is geweest op deze exit van de Keizersgracht is nog onduidelijk. Maar je zal zo'n illustere go-between af en toe op de thee krijgen. Echt een cultureel buitenkansje. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 december 2015