Skip to main content

Nog steeds gered (003)

07 april 2017

vrijdag 28 september-2012
Op 22 juni schreven we (zie) dat de Spaanse banken "maar" 62 miljard euro van de EU nodig hadden om te overleven. Dat was heel deskundig uitgerekend door Wyman Consultants, dat de gegevens voor hun rapport had verkregen van de Spaanse regering. Dat zat wel goed dus en we konden gerust de zomervakantie ingaan want er was slechts zo'n 60 miljard euries nodig om de Spaanse banken te redden. Alles sal reg kom!
Gedurende de mediale zomerflauwte slaagden de Spaanse banken erin om pakweg 412 miljard te verkrijgen van de Europese Centrale Bank. Inmiddels zijn we zo'n drie maanden, vele demonstraties, ontslagen, bezuinigingen, onafhankelijkheidsstreven van Catalonië en een militaire dreiging van een staatsgreep verder en het nieuws blijft uitstekend. "We" zijn en worden gered, we kunnen gelukkig op naar de wintersportvakantie.
Opnieuw heeft Wyman Consultants een robuuste stresstest verricht en opnieuw komt er een rooskleurig rapport en glanzen de ogen van handelaars, berichten overtikkende journalisten en "verantwoordelijke" politici. De euro is opnieuw gered en de Spanjaarden moeten gewoon even op houtjes bijten, je moet tenslotte iets overhebben voor het grandioze Europese project. Eh, gered? Banken lenen onder de hand 412 miljard en komen dan nog 62 miljard te kort? En wat te denken van aannames als: US$/Euro koers op 1,33 en de werkloosheid op 26,8 procent (in slechtste geval)?
Ach, al zouden ze die Eurokoers op 2,60 zetten, geen politicus hier die de handen en carrière wil branden aan eurosclerose, dat is zo onverantwoordelijk. Voor de fijnproevers, hier het Wyman Report.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017