Skip to main content

maandag 18 juni-2012
Griekenland “gered”, Europa “gered”, Oranje weggespeeld.
Antonis Samaris is de leider van de “Nieuwe Democratie” partij in Griekenland, zijn verklaring gisterenavond was een aardige: We zullen onze verplichtingen aan de EU wat betreft de condities van de reddingsoperatie nakomen en wij zullen onze verplichtingen aan de kiezers nakomen om die condities te herzien.
Het wordt vast een mooie zomer.

  • Datum: .

vrijdag 22 juni-2012
Nadat Spanje was gered met 100 miljard wilde onze Jan Kees niet speculeren of het eerder genoemde bedrag van 62 miljard wel voldoende was. Inmiddels zijn we een dag verder en wat blijkt: Spaanse banken hebben een gat van 270 miljard, maar ze hebben maar 62 miljard van de EU nodig. Hoe dat kan? Heel simpel volgens het consultancy bedrijf Wyman. Ze hebben de juiste cijfers gekregen van de Spaanse premier Rajoy. Ja, dezelfde die enkele weken geleden uitsloot dat Spanje steun nodig had. Volgens Rajoy heeft de Spaanse werkloosheid nu het hoogtepunt bereikt en zal volgend jaar dalen, bovendien groeit de economie in 2013, de onroerend goed markt in Spanje trekt aan in 2013. Ondanks al deze positieve voorspellingen lijkt er een “worst case” scenario te zijn van 274 miljard euries. Maar wees niet bang, daar tegenover staan 100 miljard aan balanswaarden, verwachte winsten van 64 tot 68 miljard, extra kapitaal van bijna 40 miljard (van wie?) en simsalabim er is maar 60 tot 70 miljard EU geld nodig. Gelukkig, niks aan de hand zie je nou wel. Op naar de Olympische Spelen, de Tour, de zon, de kroeg.

Voor diegenen die het rapport van Wyman willen lezen, klik hier

  • Datum: .

vrijdag 28 september-2012
Op 22 juni schreven we (zie) dat de Spaanse banken "maar" 62 miljard euro van de EU nodig hadden om te overleven. Dat was heel deskundig uitgerekend door Wyman Consultants, dat de gegevens voor hun rapport had verkregen van de Spaanse regering. Dat zat wel goed dus en we konden gerust de zomervakantie ingaan want er was slechts zo'n 60 miljard euries nodig om de Spaanse banken te redden. Alles sal reg kom!
Gedurende de mediale zomerflauwte slaagden de Spaanse banken erin om pakweg 412 miljard te verkrijgen van de Europese Centrale Bank. Inmiddels zijn we zo'n drie maanden, vele demonstraties, ontslagen, bezuinigingen, onafhankelijkheidsstreven van Catalonië en een militaire dreiging van een staatsgreep verder en het nieuws blijft uitstekend. "We" zijn en worden gered, we kunnen gelukkig op naar de wintersportvakantie.
Opnieuw heeft Wyman Consultants een robuuste stresstest verricht en opnieuw komt er een rooskleurig rapport en glanzen de ogen van handelaars, berichten overtikkende journalisten en "verantwoordelijke" politici. De euro is opnieuw gered en de Spanjaarden moeten gewoon even op houtjes bijten, je moet tenslotte iets overhebben voor het grandioze Europese project. Eh, gered? Banken lenen onder de hand 412 miljard en komen dan nog 62 miljard te kort? En wat te denken van aannames als: US$/Euro koers op 1,33 en de werkloosheid op 26,8 procent (in slechtste geval)?
Ach, al zouden ze die Eurokoers op 2,60 zetten, geen politicus hier die de handen en carrière wil branden aan eurosclerose, dat is zo onverantwoordelijk. Voor de fijnproevers, hier het Wyman Report.

  • Datum: .