Skip to main content

Cold Turkey (004)

05 januari 2017

woensdag 2 augustus-2006
Hè, hè. Eindelijk was dat programma van Fortuyn-basher Paul Rosenmöller spraakmakend. Jammer alleen, dat het immense gekeutel van procureur-generalissmo Harm Brouwer over het geknoei met de pedo-speeldoos van Joost Tonino daar de aanleiding voor was. Want wat een andere gast aan tafel te berde bracht was aanzienlijk interessanter. Weliswaar netjes bedekt bracht maître Adèle van der Plas namelijk de smerige affaire rond haar tot levenslang veroordeelde cliënt Huseyin Baybasin nog eens fijntjes in herinnering. Een affaire waaraan wij op 16 mei jl. nog aandacht besteedde naar aanleiding van de veroordeling van Huseyin’s broer Abdullah tot 22 jaar achter een Britse deur met een kijkgaatje. Beide Turkse Koerden hadden zich geruime tijd intensief beziggehouden met de groothandel in roesmiddelen. Nou, vooruit, niet netjes misschien, maar een mens moet wat te doen hebben. De een gaat naar de open dag van PSV, de ander doet iets ondeugends.
Het intrigerende is wel dat de gebroeders zich in het zadel hielden door samen te werken met de Britse douane en naar alle waarschijnlijkheid ook met andere concentraties van Britse speurneuzen. Zoals MI5 en MI6. Niks geen pre-deals, gewoon deals. Net als in Nederland, België (1) en andere beschaafde landen.
En de betrokken rubberzolen kregen geen sprookjes van duizend en één nacht voorgeschoteld. Naast gezellige anekdotes over de activiteiten van hun concurrenten in West-Europa vertelden Huseyin en Abdullah bijvoorbeeld ook honderduit over de betrokkenheid van het crème de la crème van de Turkse samenleving bij hun boeiende nering. Politici, politie, militairen, advocaten, nette zakenlieden. Allemaal meevreten uit de drugsruif en als het daarvoor de tijd was met hun knieën op een gebedskleedje. Ongeveer net als hier, maar dan wel in een andere religieuze entourage.
Uiteraard was de info van de gebroeders Baybasin gefundenes Fressen voor de verzamelde Britse regenjassenfirma’s. En die hebben de rottige gewoonte om zulke info uit te spelen. Maar hun Turkse collega’s zijn ook niet achterlijk en hebben blijkbaar zwaarder materiaal in de strijd gegooid. Vrij plotseling namelijk veranderde de status van de Baybasins: van informant naar verdachte PKK-aanhangers.
Om bewijs tegen ze in elkaar te hangen werden ze zwaar afgelegd en getaped. Ook in Nederland. En dan met name in het geval van de hier vaak verblijvende Huseyin. Volgens La Van der Plas werd met die tapes van de Israëlische firma Comverse (nu Verint) geknoeid en experts gaven haar gelijk (2). Maar het instituut waar Harm Brouwer voor werkt had daar schijt aan en Huseyin ging voor het luik. Twintig jaar.
En wij maar lullen over een OM-bef die een torentje onder zijn toga bouwt bij het aanschouwen van blote jongens. Stay tuned.

1. Zie voor een alleraardigst voorbeeld onze bijdrages over de drogconnectie van de Belgische minister van Justitie Onkelinx
2. Voor de nieuwsgierigen onder u: zie de serie Comverse op de Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 januari 2017