Skip to main content

Dijsselghast (001)

04 april 2017

Je zag het aankomen die aanvaringen tussen Jerommeke en Zuid Europese parlementariërs. We hebben immers jarenlang zoveel gedaan om Zuid Europa te “redden” en het houdt maar niet op. Hoe vaak is Griekenland al gered, of Cyprus? Logisch dat Jerommeke het allemaal te veel werd. Alhoewel hij zoals al zijn PvdA makkers (m/v) vindt dat de markt heilig is en alles maar dan ook alles zal oplossen (woningnood, zorg, miljeu, studiekosten). Blijkt die markt g.v.d. niet te werken. Nu hadden sommigen dat al jaren geleden aangetoond, maar ja hardleers of weten waar je belangen liggen. Niet, Jerommeke? Maar welicht dat het “onze” Jerommeke, na de “verkiezingsoverwinning” van Lachebekje Rutte (min 10), allemaal te veel werd. Ondertussen zal je in de media weinig meer aantreffen van Griekse toestanden, dat is zo vervelend en achterhaald. Nee, liever iets over third gender toiletten, of dat schattige restaurantje in Broekriem aan Zee. Of van die mooie fotoreportages van de slums in Rio. .

Nu is Italië aan de beurt om gered te worden. En dat gaat wat kosten, de plannen liggen weliswaar klaar (zie dit artikel van 18 maart), maar nu komen de Italiaanse ijsbergen wel wat al te dichtbij. Van de bijna 500 banken in dat land zijn 114 diep in het rood, 24 ervan zo diep dat ze wel 2keer over de kop kunnen gaan. Nr één met stip van die 24 staat de Monte dei Paschi di Siena, met 269% meer oninbare schulden dan boekwaarde en reserves (169 miljard) van die bank. Dan hebben we de Veneto Banca, met 239% en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar volgens de Italiaanse minister van financiën is er niks aan de hand.

De ECB (dus de belastingbetalers) staat garant. Dat verhaal kon Rutte en zijn mede coalitiegenoten niet kwijt, gelukkig kwam Erdogan voorbij.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2017