Skip to main content

De moord op Louis Sévèke (028)

27 februari 2022

Het team ‘Vlinder’ van de politieregio Hollands Midden onderzoekt een aantal bankroven en krijgt januari 2007 toestemming om twee kluizen van boedelopslag ‘Shurgard’ in Rotterdam te openen.

(Bronnen: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2017 en 2018 en getuigeverklaring Theun Smulders) De onderzoekers vinden in opslagbox 3308 een rode map, met daarin documenten die betrekking hebben op de aan- en verkoopperikelen mbt het Nijmeegse kraakpand Krisus, rond de eeuwwisseling. Getuige Smulders legt in april 2007 meer documenten mbt deze kwestie over.

(Bron: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2080) Het rechercheteam treft in opslagbox 3307 een blauwe map aan, met daarin een dokument met de titel ‘Het leven van een buitenstaander. Het leven is een eenmansguerilla’ (1).

(Bronnen: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2081 en getuigeverklaring Suzanne Schuurmans) De blauwe map in opslagbox 3307 bevat tevens het mede door het slachtoffer ondertekende herdenkingsboekje van Marianne Docters-Van Leeuwen (2).

(Bron: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2082) Het Bamboeteam neemt op 22 februari 2007 de zaak over van Team ‘Vlinder’. Van het dokument ‘Het leven van een buitenstaander’ lijkt een tweede -electronische- versie te bestaan, op een notebook. Deze minicomputer wordt aangetroffen in een rugzak in opslagbox 3308. Op de titelpagina van deze laptopversie leest het ‘Eerste (klad)versie: zomer 2005 tweede versie/laatste hoofdstuk: zomer 2006’. De Microsoft Works-bestanden zijn het meest opgeslagen in de periodes medio mei 2005 en september, oktober 2006.

(Bron: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2083) Het dokument in de laptop is in vergelijking met de papieren versie uit de andere opslagbox uitgebreid met de hoofdstukken: ‘Dit geheel terzijde’, ‘Revenge is a dish best served in cold’, en ‘Een zinloze herhaling van zetten’. Ook eindigt de tweede alinea van het hoofdstuk ‘De aftiteling-Afrekening’ in de twee versies op verschillende wijze. In de electronische versie luidt die: ‘Ook simpel zat’, in de papieren: ‘Maar zonder happy end komt er voor de aftiteling nog een afrekening’. In de versie op het notebook wordt aan betreffend hoofdstuk een korte beschrijving van De graaf van Monte Christo toegevoegd, dit relaas ontbreekt in het dokument uit de blauwe map.

(Bron: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2083) ‘Tussen een pak Xerox printerpapier’ wordt in box 3307 nog een versie van ‘Het leven van een buitenstaander’ aangetroffen. Deze blijkt voor wat betreft inhoud identiek aan de in naastgelegen box gevonden electronische versie.

(Bron: Zaaksdossier A: Moord/doodslag Louis SEVEKE 2086) Behalve ‘Het leven van een buitenstaander’ werd op het notebook in de rugzak in box 3308 een dokument met de naam ‘Bedankt en tot ziens! True crime/True love’ gevonden. Dit dokument was ook opgeslagen op een CD-rom, aangetroffen in dezelfde opslagbox (3).

De vraag rijst waarom het Team ‘Vlinder’ noch de notebook-versie van ‘Het leven van een buitenstaander’ in box 3308 noch de uitdraai van die electronische versie in box 3307 zou hebben aangetroffen. Navraag bij de firma ‘Shurgard’ leert trouwens dat hun klanten destijds voor twee boxen twee verschillende sleutels kregen aangereikt.

(1) Staat (gedeeltelijk) als laatste hoofdstuk (12) van ‘Gevangenisherinneringen van een ex-anarchist. Deel III’ op de website hetverhaalvanmarcelteunissen.nl
(2) Zie ook deel 27 van deze serie
(3) Zie ook deel 24 van deze serie

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 februari 2022
De moord op Louis Sévèke