Skip to main content

De moord op Louis Sévèke (026)

09 december 2021

Wil de echte Marcel T opstaan? De lezer van www.het verhaalvanmarcelteunissen.nl ontkomt niet aan het gevoel dat hij naar een aflevering van de legendarische televisiequiz ‘Wie van de drie?’ heeft gekeken. Waarin niemand de juiste kandidaat heeft geraden.

‘De Afrekening’ sluit de leessessie op de site af. Ook chronologisch. Een precies tijdstip van verschijning is niet bekend maar het ligt in ieder geval na april 2014, wanneer ‘Gevangenisherinneringen van een ex-anarchist’ wordt gepubliceerd.

‘De Afrekening’ bevat de intrekking van een bekentenis. De auteur is niet tot die bekentenis gedwongen maar heeft direct na zijn arrestatie besloten zijn schuld te verzinnen om hiermee zijn status tussen medegevangenen te verhogen, strafvermindering te krijgen, en bescherming tegen de omgeving van het slachtoffer.

‘De Afrekening’ bevat ook de introductie van een partner in crime. Ene ‘Mike’ spoort de auteur begin 2005 op in Antwerpen, overtuigt hem ervan dat zijn gangen nauwkeurig gevolgd worden en deelt met hem een aversie tegen mensen uit ‘de beweging’ in Nijmegen.

‘Mike’ verdwijnt weer even snel uit het relaas als hij erin gekomen is. Ter afsluiting van zijn verhaal presenteert de auteur ons een cliffhanger. Hij krijgt in de gevangenis de beschikking over een artikel in De Gelderlander en een foto. De foto shockeert hem (1).

Van een perfecte liquidatie -de auteur van ‘De Afrekening’ somt de technische (=voor veroordeling doorslaggevende) bewijzen die de officier van justitie niet kan overleggen op- verandert de aanslag door de samenwerking met ‘Mike’ in een mislukking.

Maar is doorheen de honderden bladzijden tekst die op naam van Marcel Teunissen gepubliceerd zijn al heel moeilijk op te maken wat er in diens bekentenis op 15 november 2005 in Nijmegen zou hebben plaatsgevonden – de ‘ware toedracht’ is zo mogelijk nog schimmiger.

Bij de lezer beklijft het gevoel van twijfel dat ook de raadsvrouw van Teunissen tijdens het proces heeft: de informatie waarover haar client beschikt kan door hem vergaard zijn uit de artikelen in de media, Teunissen lijkt niet te beschikken over ontegenzeggelijke dader-informatie.

Behalve ‘Mike’ duikt ook ‘Stefan’ op in ‘De Afrekening’. Gelukkig voor de lezer -en voor ‘Stefan’- biedt een interview (2) uitkomst. Een Nederlands echtpaar in Spanje herkent daarin de gearresteerde verdachte als de ‘rustige en aardige’ man die klusjes voor hen opknapte.

Wie van de drie…? Er lijkt sprake van tenminste twee versies van Marcel Teunissen. De timide boekenwurm uit dat interview en uit de getuigenverklaring van Iwan van Duren (afl. 25) is moeilijk te verenigen met de videootjeskijkende drinkebroer die bordelen en nachtclubs frequenteert.

(1) In Agenten gehoord in moordzaak Sévèke’ schrijft Paul Bolwerk een jaar na de moord over het onderzoek door het Bamboeteam naar de eventuele betrokkenheid van ex-PIDers bij de zaak. De foto’s bij de webversie van het artikel sluiten zo op het oog nauwelijks aan bij het onderwerp, de foto waarvan in ‘De Afrekening’ wordt gerept hoort mogelijk in het dossier waarover de auteur de beschikking heeft gekregen.
(2) In De Telegraaf, voorjaar 2007

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 december 2021
De moord op Louis Sévèke