Skip to main content

Comverse (028)

31 juli 2005

Verint was watching
Er is vooral in de alternatieve Brits/Amerikaanse pers heel wat gesteggel geweest over het bericht van Associated Press (AP) dat Bibi Netanyahu, de Israëlische minister van Financiën, op 7/7 vantevoren was gewaarschuwd door de Mossad om in zijn Londense hotelkamer te blijven. Omdat er terroristische aanslagen in de pijplijn zaten. Bibi vertoefde op dat moment in de Britse hoofdstad om ten overstaan van honderden zakenpiefjes een speech te houden over investeren in Israël.
Aanvankelijk werd door een woordvoerder van de Israëlische ambassade toegegeven dat Netanyahu een paar minuten voordat de bommen in de metro afgingen (waarvan één haast onder zijn kont op Liverpool Street Station) inderdaad was gewaarschuwd. Later werd het van officiële zijde stijf ontkend.
Het lijkt een beetje op de berichten na 9/11 op Manhattan. Toen kwam naar buiten dat een paar werknemers van het Israëlische instant message-bedrijf Odigo, die ergens in de Twin Towers hun werkplek hadden, een paar uur van tevoren waren gewaarschuwd voor de op handen zijnde voorstelling van Osama’s Flying Circus. Van officiële zijde wat schoorvoetend wel erkend. Wie verantwoordelijk was voor de message weten we nog steeds niet.
Zoals door ons al eerder voor het souffleurshokje is gebracht had het it-bedrijf Comverse ten tijde van 9/11 al redelijk grote invloed binnen Odigo. Later nam de Israëlische onderneming het kleine maar fijne Odigo zelfs lock, stock and barrel over. Comverse stond in de Amerikaanse pers toen al lang en breed in een kwaaie walm omdat de Israëlische onderneming verdacht werd van spionage. Mogelijk om van dat geouwehoer af te zijn werd vervolgens de frontnaam veranderd in Verint (1).
Terug naar Londen. Sinds september 2004 werkt het Londense Metronet Rail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de infrastructuur van de ondergrondse inclusief de treinen, stations, tunnels en bruggen, samen met een Israëlisch bedrijf om de veiligheid binnen het netwerk te verbeteren. De naam van dat bedrijf? Verint Network Video Solution.
Het is verantwoordelijk voor de video-apparatuur die niet alleen wordt gebruikt bij het in de gaten houden van de miljoenen passagiers op de perrons, maar ook van strategische plekken in de tunnelbuizen en in de Londense binnenstad. Cat in the little tray zou je zeggen. Het kan niet anders of Verint was op 7/7 ook betrokken bij de anti-terroristische oefening van Visor Consultants die exact op dezelfde plekken en exact op dezelfde tijd werd gehouden toen fictie werkelijkheid werd.
Als we ervan uitgaan dat Bibi wel degelijk vooraf werd gewaarschuwd voor naderend onheil dan worden de contouren zichtbaar van een wat ingewikkelder plot dan ons tot nu toe over die aanslagen is voorgehouden. Maar dat zijn we zo langzamerhand wel gewend.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 juli 2005