Skip to main content

Catalonië en Madrid (009)

15 mei 2018

Zes maanden nadat de regering van de rechtmatige Catalaanse president Puigdemont (wegens het organiseren van een Referendum over Onafhankelijkheid op 1 oktober 2017) werd afgezet en 'direct rule' vanuit Madrid werd ingesteld, is met een kleine meerderheid Quim ('Wim'; Catalaans lijkt erg op Nederlands) Torra tot nieuwe president van de Generalitat (Catalaanse deelstaatregering) gekozen. De Anarchisten van CUP onthielden zich van stemming, omdat ze de afzetting van de vorige regering niet erkennen.
Quim Torra heeft verklaard zich als zaakwaarnemer van Puigdemont te beschouwen en het veld te ruimen als de terugkeer van parlementslid Puigdemont (die noodgedwongen in Duitsland een beslissing over uitlevering aan Madrid afwacht) mogelijk is. Zo is een einde gekomen aan een maandenlange impasse waarbij de twee grote Republikeinse partijen PdeCat en ERC tegen elkaar konden worden uitgespeeld door Madrid. De Catalaanse socialisten hebben Torra gevraagd niets te doen dat een dialoog met Madrid kan verstoren. De Catalaanse PP is woedend; dialoog? Over afscheiding? De grootste partij, 'Ciutadans' soort D'66, staat buiten spel.
Met een kleine 20 Catalaanse politici, waaronder 6 parlementsleden, in Madrileense cellen en een half dozijn door de Madrileense justitie gezochte leiders in ballingschap in Schotland en Zwitserland, naast Puigdemont in Duitsland, zou je zeggen dat de EU deze dialoog zouden moeten faciliteren. De Belgische premier Michel, ervaren in 'taalproblemen', had zich al voor de crisis uitbrak bereid verklaard te bemiddelen. De ostentatieve wijze waarop Merkel, Macron en Juncker dit hebben afgewezen heeft het enthousiasme voor Europa in Catalonie aardig bekoeld. De Europese Unie is geen unie van volkeren. De EU is een unie van multinationals. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 mei 2018
Catalonië en Madrid