Skip to main content

Catalonië en Madrid (016)

20 november 2018

Een gelekte uitspraak van de voorzitter van de senaatsfractie van de PP, Ignacio Cosido, voormalig hoofd van de Spaanse politie: 'wij bepalen de uitkomst' (over het proces voor het Hooggerechtshof tegen de leiders van de Catalaanse Onafhankelijkheidsbeweging), heeft niet alleen in Catalonië tot grote beroering geleid. In het proces tegen vice-premier Oriol Junqueres en 'de 2 Jordi's', leiders van de buitenparlementaire beweging' zijn straffen tot 25 jaar geëist wegens het organiseren van het 'illegale' Referendum van 1-10-2017. Nu lijkt de uitkomst al vast te staan.
Deze uitspraak van een leidende Madrileense politicus laat zien dat de scheiding der machten (volgens Montesqieu's 'trias politica') in de door Franco nagelaten monarchie niet bestaat. Opmerkelijk fel reageerde de leider van de Ciutadans-partij, Ines Arrimadas. De grootste partij in Catalonië, maar in oppositie tegen de Catalaanse regering van Onafhankelijkheidspartijen. Zij beseft dat de doorgestoken kaart van de procesgang tegen de leiders van de Onafhankelijkheidsbeweging de woede over dit showproces tot ongekende hoogte zal brengen en haar positie verzwakken.
Het lijkt onmogelijk dat Brussel en de Europese regeringsleiders nu nog kunnen doorgaan met de andere kant opkijken en Madrid de vrije hand te geven in het onderdrukken van de volksbeweging. Maar Brussel is helaas schaamteloos. En de sociaal-democratische Spaanse premier Suarez (die regeert dankzij steun van de Catalaanse- en Baskische onafhankelijkheidspartijen) wordt ook aardig in zijn hemd gezet, omdat hij deze comedie (begonnen onder zijn PP-voorganger Rajoy) gewoon heeft doorgezet.
Het laat zien hoe door en door verrot deze Franquistische bureaucratie is. Het hele politieële en juridische systeem met haar geheime diensten dat de caudillo te Madrid heeft achtergelaten incluis. De monarchie moet gesloopt en vervangen door een federatieve Republiek. Dat is wat de Catalanen en Basken eisen. Het is een legitieme eis die door velen buiten deze verzetshaarden wordt gedeeld.
Een hooghartige gelekte uitspraak die grote consequenties zal hebben. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 november 2018
Catalonië en Madrid