Skip to main content

Bye bye Bibi (016)

19 maart 2017

Die Erdogannef is echt een kloothommel. Onze media – van social tot speenstream – zijn het roerend met elkaar eens wat dat betreft. Een van de dingen die ze de nieuwe sultan verwijten is het kelen van de vrije pers. Nou mogen we ons afvragen hoe vrij onze speenstream in werkelijkheid is met al dat gerinkel van geldbuidels waarmee kapitaalverschaffers en geheimsmurfen de achterdeur binnenkomen. Maar allicht dat we grosso modo wat vrijer zijn dan onze collega's in Erdoganistan.

Gek blijft wel, dat de aandacht van Bibi Netanyahu's gerotzooi met de pers nauwelijks aandacht krijgt. Zo bleek ie recentelijk nog bereid om een niet zo deftige deal te sluiten met Anron Mozes, de uitgever van het Bibi-kritische dagvod Yedioth Ahronoth (1).

En ondertussen is er een nieuwe affaire opgedoken die eveneens de persvrijheid behoorlijk uit het lood ramt. Die behelst de komst van een nieuwe nationale omroep, die wordt gesteund door de huidige minister van Financiën Moshe Khalon. Lees en wrijf je ogen uit. Komt nog bij dat Bibi uiteraard geen hallelujah roept bij het aanschouwen van de eieren die sommige media naar buiten persen over de smurfonderzoeken naar een paar corruptiegevalletjes binnen zijn Kreidekreis. Nieuwe verkiezingen zouden dus een aangenaam middel zijn om de aandacht wat af te leiden en tijd te winnen. En misschien moeten we zelfs de uiterst riskante luchtaanval op Syrische doelen van een paar dagen geleden in dat licht zien. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. En Bibi is zo'n kat. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 12 van deze serie dd. 11 januari 2017.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 maart 2017