Skip to main content

Antillen vice versa (006)

04 januari 2016

donderdag 15 augustus-2013
Waar leeft zo'n 34 vierkante kilometer stukkie land in de Caraïben van? Van leuke dingen voor de mensen. Zonnebaaien, zwemmen, surfen, duiken, exotisch eten, exotisch zuipen, wat flinker wippen dan thuis, gokken en shoppen. Vind je het gek dat zo'n oord als Sint Maarten voor ondeugende ondernemers gefundenes Fressen is?
Met name dan voor de familie van Nitto Santapaola, die zelf daar in 1986 een jaartje ondergedoken heeft gezeten toen Italiaanse smurfen naar hem op snor waren voor zijn aandeel in het lawaaierige heengaan van generaal Della Chiesa. En ook het financiële topgenie van Nitto's bedoening, Felice Cultrera, bracht daar ooit een leuke tijd door met de Venezolaanse miss Universe (1).
Eenmaal een voet aan wal probeert zo'n familie haar positie te stabiliseren cq. uit te breiden door vriendschap te sluiten met friends in high places. Zo ook de jongste van Nitto's vaandeldragers op Sint Maarten, Francesco Corallo. Overigens wel in een ander stukje van ons wingewest: op Curacao. Daar werd ie de gap van inmiddels ex-premier Gerrit Schotte. Die probeerde eerst Francesco's Nederlandse secondant Rudolph Baetsen een smikkelbaan te bezorgen binnen de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten. Maar er ontstond enig rumoer en de zaak ging niet door. Dat gold eveneens voor de latere poging van Gerrit om Francesco zelf een “belangrijke institutionele positie” te bezorgen (2). Al dat gerotzooi was er de oorzaak van dat Schotte de steun van coalitiepartij Pueblo Soberano kwijt raakte en op 29 september 2012 was het voor premier Gerrit (voorlopig) einde oefening (3).
Francesco zou bij Gerrit zijn geïntroduceerd door een ander gokfenomeen, Robbie dos Santos, de halfbroer van Schotte's minister van Financiën George Jamaloodin. En toeval bestaat niet, ook Robbie liep in de afgelopen jaren de nodige stormschade op. Zo wordt hij ervan verdacht de nodige gokmeloenen te hebben witgewassen en weggesluisd. De betrokken sluis zou zich in Miami bevinden en het zou gaan om ruim 50 meloen. Dertig daarvan zijn door Justitie op sterk water gezet in afwachting van zijn proces later dit jaar.
En dan is er nog het verhaal, dat Robbie de grote man was achter de plannen van een op Curacao woonachtige Nederlander om in Willemstad een boulevard aan te leggen. Ook dat plan is door alle ontstane eilie de vrieskist ingegaan. De naam van die Nederlander? Christiaan van Assendelft van Wijck. De voormalige Amsterdamse stenenstapelaar die sinds kort een interessante rol speelt in onze serie “Letselschade”. De wereld is net een Italiaans koffiehuis. U een espressootje? Komt eraan. Restare sintonizatti.

(1) Meer over Felice, een oude vriend van onze eigen kunstridder Michel van Rijn, vindt u in de afleveringen 3, 4 en 5 van de serie “Air Holland en de Khashoggi-connectie”.
(2) Zou bij dezelfde bank zijn geweest.
(3) De leider van Pueblo Soberano, Helmin Wiels, is door een paar onbekende onverlaten op 5 mei van dit jaar met zijn schepper verenigd. Maar dat zal u niet zijn ontgaan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 januari 2016
Antillen vice versa