Skip to main content

Revolutie? (002)

26 maart 2017

woensdag 2 februari-2011
Nee, Hosni Mubarak (ook wel Pabarak) is nog niet weg. Misschien vrijdag. Misschien september. En mocht ie tussentijds toch in het Egyptisch aju paraplu zeggen, dan is zijn opvolging al geregeld. Oppergeheimsmurf Omar Suleiman, die net zo goed Engels spreekt als Frans Timmermans en al decennia lang dwarsliggers laat waterboorden, onder stroom zetten en aan hun tenen hangen tot ze bereid zijn te verklaren dat Johan Cruijff de reïncarnatie van Jezus Christus is. Vaak op aanwijzing van de CIA, met wie hij uiterst dikke mik is.
Of die goede verstandhouding iets vandoen heeft met de komst van een speciale afgevaardigde van de Amerikaanse Barack weten we niet. We konden de dokter in het Witte Ziekenhuis niet bereiken. Maar het is in ieder geval wel ironisch dat nou juist Frank G. Wisner zijn opwachting heeft gemaakt bij Hosni en Omar. Naar men zegt is Frankie een goede vriend van beide heren en die vriendschap zou dateren uit de jaren '86-'91 van de vorige eeuw toen hij als Amerikaans ambassadeur in Cairo verbleef. Een perfecte onderhandelaar, die niet alleen dankzij zijn baantjes bij avontuurlijke ondernemingen als Enron en AIG exact weet hoe je een paar leuke centjes bij elkaar kan scharrelen in de internationale zakenwereld, maar ook weet hoe de hazen rennen in het wereldje van cloak and dagger. Vooral dankzij zijn vader, voormalig topbaasje bij de CIA die ondermeer leiding gaf aan het toppelen van de democratisch gekozen Iraanse premier Mossadeq en de democratisch gekozen president van Guatemala Jacobo Arbenz Guzman. Nou ben je niet verantwoordelijk voor de daden van je pappa en bovenstaande gebeurtenissen zijn niet van gisteren of eergisteren, maar wat in je bloed zit verzuurt niet.
Nog een aardige bijkomstigheid: Frankie is getrouwd met Christine de Ganay, in vroeger dagen en een echtgenoot geleden stiefmoeder van Nicolas Sarkozy, de huidige presidenti├źle kukel van Frankrijk (1). Verder is ze de volbloedmoeder van Olivier Sarkozy, de managing director van de Carlyle groep (2). Is zoiets van invloed op het verdere verloop van de Egyptische "revolutie"? Wij zijn bang van wel. Stay tuned.

1. Een paar andere familiestukken van Christine kwamen heul toevallig ook voorbij in twee eerdere artikeltjes: "Kunstjes die niet kunnen" 1 en 2 van oktober vorig jaar.
2. Zie "Remember elf september" (2) dd. 20 februari 2009.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017