Skip to main content

Ali Baba in Lybië (002)

05 april 2017

vrijdag 4 november-2011
Begin juli meldden wij exclusief, dat de in Genève vertoevende Libanese foezelaar in antieke kunstvoorwerpen Ali Aboutaam een paar dagen daarvoor door Zwitserse smurfen in de kuif was gepikt. Hij zou betrokken zijn bij een enorme internationale affaire en zoals dat gaat met enorme internationale affaires werd de zaak verder stil gehouden. Tot de dag van vandaag. Kennelijk sloot Ali in de heikele dagen na zijn arrestatie een deal, want hij mocht weer naar huis. Naar verluidt met een moderne enkelband (1).
De weerklank die onze publicatie kreeg had de omvang van een jonge vlo, maar dat wil niet zeggen dat er achter de befaamde schermen niks gebeurde. Een journalistieke snuffelploeg bestaande uit Rainer F. en Michael S. trok er in opdracht van het Zweites Deutsches Fernsehen op uit om zowel naadje als kous te achterhalen. Zij spraken niet alleen met Aboutaam zelve, maar ook met allerlei vertegenwoordigers van smurfenorganisaties. En ze kwamen er langzamerhand achter, dat ze met hun maatje 44 midden in een mega-scoop waren beland. Zelfs de UNESCO bleek bij de affaire betrokken te zijn en het was dus niet meer dan logisch, dat de hele meute aan de noodrem hing (2). Opnieuw kwam er een deal tot stand. Als de beide Duitse teeveeneusjes nog even hun adem wilden inhouden, dan kregen ze na afwikkeling van de zaak een exclusieve knaller. Leest u even ademloos mee?

"Rainer had a conversation with Swiss police today. I could speak with him just for some seconds. It's a big story Michel (Van Rijn, red.). All what you have heared is true. We have to make a deal now. How to communicate it. But I don't know the details yet. Rainer's mobile is off."

Aldus Michael S. op 15 juli 2011.
Het lijkt erop, dat het uur U voor voornoemde knaller zo langzamerhand in zicht komt. Zo heeft Rainer F. een paar weken geleden opnieuw Ali Aboutaam uitgemolken. Dat wist Michael S. te melden nadat wij hem op 2 november hadden gepraaid met de volgende mail. Komt ie:

"I'm a friend of Michel and was responsible for the article on the Dutch website www.stelling.nl , concerning the arrest of Ali Aboutaam. Since then it was all quiet in the west. But, now the heist in Benghazi became common knowledge, I'd like to ask you when you and your partner will come into the open with your documentary on the case".

Daar kwam het volgende antwoord op binnenrollen:

"Thanks for your interest. I have forwarded your mail to my colleague Rainer F. We made the last movie together. Rainer is freelancer and made an interview with Aboutaam some weeks ago. Probably he will make a shorter film about this special case on his own, but he is still waiting for some new information to make this story complete".

Valt u ook iets op. Ja, precies. Michael zegt niet dat wij uit ons boordje zitten te lullen als wij het verband leggen tussen Aboutaam en de heist in Benghazi. Hoeft nog niks te zeggen, maar als we ons niet vergissen horen wij heel in de verte een dikke dame de blues zingen. Stay tuned

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Ali Baba in Lybië