Skip to main content

Ali Baba in Lybië (001)

05 april 2017

maandag 31 oktober-2011
Het nieuws is al oud, maar toch ook weer niet. Ergens in mei, toen Benghazi het Alkmaar van Lybië werd, pleegde een uiterst professioneel team van onverlaten in bij de National Commercial Bank. Ze wisten zich toegang te verschaffen tot een ruimte waar de "schat van Benghazi" een plekje had gekregen.
Naast talloze antieke juwelen, medaljons, armbanden, halsbanden, oorbellen, ringen, bronzen, glazen en ivoren kunstvoorwerpen en een kistje met edelstenen maakte ook een geweldige verzameling van 7700 gouden, zilveren en bronzen munten deel uit van de collectie. Vele daarvan uit de tijd van Alexander de Grote (1).
De sterk op een inside job lijkende diefstal werd door de leiding van de Mad Max-rebellen stilgehouden om slechte publiciteit te vermijden. Maar in juli werd de UNESCO ervan in kennis gesteld. Interpol werd gealarmeerd, maar de snuffelsmurfen van die club zouden al rapido hebben vastgesteld, dat het spoor zo koud was als Khadaffi in een vriescel.
Kenners beschouwen dit kunststukje als de grootste heist in de archeologische geschiedenis. En dat wil wat zeggen met bijvoorbeeld Cyprus, Irak en Afghanistan achter de rug. Kluifje voor lieden als de Aboutaams en de Ferrells in deze wereld (2).

1. Deze maand werd een antieke Griekse munt uit Carthago in Parijs verkocht voor 431.000 dollar.
2. Vgl. onze artikelen over arrestatie van Ali Aboutaam eind JUNI en half JULI van dit jaar en de absolute stilte die daarna volgde.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Ali Baba in Lybië