Skip to main content

Dikkie en de oligarchen (002)

25 maart 2017

dinsdag 4 maart-2014
En maar wachten. Op de terugkeer van Hans van Baalen aka Dikkie Bigmans bij Pauw en Wittebolletje. Kunnen ze hem hem eindelijk eens vragen wat ie nou bedoelde met het aanpakken van die Bulgaarse oligarchen? (1). Was het een sliptongue of een serieuze wens? Als het dat laatste was dan heeft ie nog een flinke klus voor de boeg. Neem nou bijvoorbeeld Igor Kolomoysky en Sergey Taruta. Die jongens zijn recentelijk door voormalig bankster en huidig schuifdeurpremier Yatsenyuk tot gouverneur benoemd. Allebei in streken ten oosten van de Dnjepr, waar de meeste mensen een portret van Putin op het nachtkastje hebben staan. Geweldige keus. Wat zijn dat namelijk voor gasten, die Igor en Sergey? Nou, die Igor is de op twee na rijkste gozer van Oekraïne. Met zo'n 2,4 miljard dollar in de knip. Hij is mede-eigenaar van Privat. Een octopus met de door Igor geleide Privatbank als speerpunt en verder met niet zo zuinige tentakels in de oliebusiness, de ijzerwarenbranche, de voedselindustrie, de landbouw en de transportsector.
Drug Igor (vriend Igor) beschikt uiterst comfortabel over zowel de Oekraïense als Israëlische nationaliteit en beheert zijn beweeglijke beestje meesttijds vanuit het lieflijke Zwitserland. Kennelijk geen enkele last gehad van het beleid van Yanuschenko. Maar toen die een lat-relatie met de EU afblies was het voor Igor het sein om aan een coup mee te werken.
En dan Sergey. Naar schatting heeft die 2 miljard dollar bij elkaar geharkt en behoort daarmee tot de top-tien van de Bulgaarse oligarchen. Sergey is het baasje van ISD. Een van de grootste mijnbouw- en metaalbewerkingsondernemingen ter wereld en eigenaar van Metallurg Football Club in het aan de oostkant gelegen Donetsk.
Nou kunnen we ons veel voorstellen, maar dat Dikkie deze oligarchen weg wil hebben kan er bij ons niet in. Dus hierbij een dringend beroep op Pauw en Wittebolletje: haal die liberale wijsneus weer voor de camera en leg hem wat vuur aan de schenen. De zorgverzekering is er goed voor. Stay tuned.

(1) Zie deel 1 van gisteren

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Dikkie en de oligarchen