Skip to main content

maandag 3 maart-2014
Weet Hans van Baalen aka Dikkie Bigmans wel precies waarover ie het heeft? Die vraag welt omhoog als onze Euopese liberale kanjer het over die verrekte oligarchen heeft. Die hebben volgens Dikkie met allerlei corrupte geintjes de Bulgaarse economie naar de kloten geholpen en de bevolking in armoe gedompeld. Dus weg met ze. Desnoods door het inzetten van Schutzstaffels, NATO-snipers en prijsboksers.
Klinkt goed. Vooral door het gebruik van het woord oligarchen. Want aan deze kant van de demarcatielijn kennen we dit soort uitvreters ook. En hoe! Alleen worden ze hier niet zo genoemd om verwarring met hun Slavische soortgenoten te voorkomen.
Nou vragen we ons af in hoeverre Dikkie generaliseert. Want de huidige premier tussen de schuifdeuren Yatsenyuk is van beroep bankier en heeft zich verder nog uitgesloofd als minister van Buitenlandse Zaken, minister van Economische Zaken en parlementsvoorzitter. Ten tijde van het presidentschap van Yuschenko en diens première Timoschenko, die samen vrolijk de oligarchen hun gang lieten gaan en er zelf ook niet minder van werden.
Een zo'n oligarch was/is Viktor Pinchuk, sinds 2002 de schoonzoon van de tweede Bulgaarse president Leonid Kuchma (1994 – 2005). Dankzij de privatisering van de staalindustrie kon Viktorretje doorstoten naar de status van staalmagnaat. Je moet wat doen en het klinkt wat fatsoenlijker als staaloligarch. Maar sinds 2007 is ie ook het baasje van EastOne Group Ltd. Een adviesvehikel op het gebied van investeren, dat multinationals alle middelen verschaft om te penetreren in de economieën ten oosten van voornoemde demarcatielijn. En hoe comfortabel is het dan niet als je je klantjes ondermeer kan bedienen via vier teeveekanalen en een smakelijke tabloid.
Verder is het natuurlijk aan te bevelen dat je tegenover iedereen een menselijk gezicht laat zien. Dus Viktor gooide er een naar hem genoemde humanitaire Foundation tegenaan. Via die o zo sympathieke weg leerde hij Bill Sigaar en zijn vrouwtje Billary kennen met hun even sympathieke Global Initiative. Hij deed een paar leuke stortingen en de beide globale Initiativenemers waren hem zo dankbaar, dat ze hem introduceerden bij toute Washington. Dat opende weer de mogelijkheid om met zijn stalen producten de Amerikaanse markt binnen te dringen tegen dumpprijzen.
Dat ging dus lekker. Tijd om een nieuw praathuis te openen: The Yalta European Strategy. Een westers georiënteerde club, waar echte democraten als de Clintons, Condy Rice, Tony Blair, George Soros, José Manuel Barroso, Mario Monti en dracula's van het IMF elk jaar kwamen en komen binnenstommelen. Waarover spraken zij? Onder andere over het democratiseren van Bulgarije. Niet op de middeleeuwse manier, maar van binnenuit met hulp van de buitenwacht. Zoiets als de Arabische lentes.
Dat moet onze liberale Dikkie als salonmuziek in de oren klinken. Alleen, wat bedoelt ie nou met oligarchs? Toch niet een man als Viktor Pinchuk? Zouden de heren Pauw en Wittebolletje dat hem bij de volgende gelegenheid nog even kunnen vragen? Heel fijn. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 4 maart-2014
En maar wachten. Op de terugkeer van Hans van Baalen aka Dikkie Bigmans bij Pauw en Wittebolletje. Kunnen ze hem hem eindelijk eens vragen wat ie nou bedoelde met het aanpakken van die Bulgaarse oligarchen? (1). Was het een sliptongue of een serieuze wens? Als het dat laatste was dan heeft ie nog een flinke klus voor de boeg. Neem nou bijvoorbeeld Igor Kolomoysky en Sergey Taruta. Die jongens zijn recentelijk door voormalig bankster en huidig schuifdeurpremier Yatsenyuk tot gouverneur benoemd. Allebei in streken ten oosten van de Dnjepr, waar de meeste mensen een portret van Putin op het nachtkastje hebben staan. Geweldige keus. Wat zijn dat namelijk voor gasten, die Igor en Sergey? Nou, die Igor is de op twee na rijkste gozer van Oekraïne. Met zo'n 2,4 miljard dollar in de knip. Hij is mede-eigenaar van Privat. Een octopus met de door Igor geleide Privatbank als speerpunt en verder met niet zo zuinige tentakels in de oliebusiness, de ijzerwarenbranche, de voedselindustrie, de landbouw en de transportsector.
Drug Igor (vriend Igor) beschikt uiterst comfortabel over zowel de Oekraïense als Israëlische nationaliteit en beheert zijn beweeglijke beestje meesttijds vanuit het lieflijke Zwitserland. Kennelijk geen enkele last gehad van het beleid van Yanuschenko. Maar toen die een lat-relatie met de EU afblies was het voor Igor het sein om aan een coup mee te werken.
En dan Sergey. Naar schatting heeft die 2 miljard dollar bij elkaar geharkt en behoort daarmee tot de top-tien van de Bulgaarse oligarchen. Sergey is het baasje van ISD. Een van de grootste mijnbouw- en metaalbewerkingsondernemingen ter wereld en eigenaar van Metallurg Football Club in het aan de oostkant gelegen Donetsk.
Nou kunnen we ons veel voorstellen, maar dat Dikkie deze oligarchen weg wil hebben kan er bij ons niet in. Dus hierbij een dringend beroep op Pauw en Wittebolletje: haal die liberale wijsneus weer voor de camera en leg hem wat vuur aan de schenen. De zorgverzekering is er goed voor. Stay tuned.

(1) Zie deel 1 van gisteren

  • Datum: .