Skip to main content

Afrin en Erdogan (044)

28 februari 2020

De incursie van Turkije in Syrië begon met het bezetten van Afrin en zal eindigen met de bevrijding van Afrin; daarom heet deze serie zo.

Steeds meer Syrische vluchtelingen landen in bootjes op de Griekse eilanden voor de Turkse kust. Waar de bevolking in verzet is tegen de (rechtse) regering die als oplossing meer kampen willen bouwen. Waar deze vluchtelingen, die 10.000 $ hebben betaald aan de overzet-maffia om nu in erbarmelijke omstandigheden in van zwerfplastic zelf  gebouwde tentjes te verkommeren.
Erdogan gebruikt de miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije als drukmiddel op de EU: 'als jullie mijn militaire avontuur in Syrië niet steunen, zet ik de kraan open'.
De VS hebben nog niet gereageerd op Erdo's verzoek patriot-raketten aan de Turks-Syrische grens te plaatsen. Waar tot 2016 Nederlandse patriots stonden! Terwijl Turkije net Russische S-400 heeft aangeschaft die dat werk zouden moeten doen. Maar ja, tegen de Russische luchtmacht? Misschien werken ze dan wel niet...
'We want the best of both worlds', zong Robert Palmer en Erdogan zong het hem na. Maar dat van twee walletjes eten (typisch Ottomaans) kan ook misgaan.

Erdogan heeft Syrië tot het eind van de maand gegeven om haar troepen terug te trekken uit Idlib, dan zal het Turkse leger tot de aanval overgaan. Op 5 maart vindt het overleg tussen Merkel, Macron, Erdogan en Poetin plaats over Idlib.
'Tot zolang zal er dus waarschijnlijk weinig gebeuren', schreef ik eergisteren. Maar de door Turkije gesteunde rebellen hebben een onlangs door Assad veroverde strategische plaats aan de M4 (Damascus-Aleppo) snelweg heroverd. Bij Russische bombardementen als antwoord zijn een vijftigtal Turkse militairen omgelegd. 'Hadden ze de rebellen maar moeten ontwapenen, zoals in de Astana/Sotsji akkoorden overeengekomen', reageerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken  Lavrov.
Er gebeurt dus van alles aan de vooravond van de conferentie op 5 maart. Mogelijk is het een poging van Erdogan een betere positie aan de onderhandelingstafel te verkrijgen.
De dreiging van oorlog met Syrië door Erdogan kan uitlopen op een Navo-oorlog met Rusland. En uiteraard Iran; het doel van Deep State. Want de verzuchting 'niemand wil toch oorlog' is een leugen: het kapitalisme leeft van oorlog, de bron van de grootste winst. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2020
Afrin en Erdogan