Skip to main content

Afrin en Erdogan (032)

19 december 2018

De per tweet aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrie door Trump, moet de Koerden van YPG/SDF niet hebben verrast. Na het bericht dat de VS om tegemoet te komen aan Erdogan van plan zijn aartsrivaal Guelen (CIA-agent uit de vorige administratie Obama/Clinton) uit te leveren kon het verraad aan de Koerden niet ver zijn. Aldus. Wat nu. Zoals we al in eerdere afleveringen aankondigden, was de enige mogelijkheid voor de Koerden om zich te verdedigen tegen Turkije een alliantie met Damascus. Zij kozen voor een pact met (en bewapening door) de VS; liever gezegd het Pentagon. Tegen IS, op dat moment de grootste bedreiging, omdat Turkije toen nog alleen via IS de Koerden beoorlogde (Kobane etc.). Dat was een gevaarlijke gok. De VS hebben geen vrienden.
Maar daarna volgde de inval in Afrin door Erdo, in samenwerking met het hier altijd zo geliefde "Vrije Syrische Leger". Toen bood slechts een aftocht via Assad-terrein de Koerdische strijders ontsnapping. Sindsdien is er Idlib-deal door de Astana-triangle en de dreiging van een militaire actie door Turkije om de Koerden 'oostelijk van de Euphraat' te verdrijven. Allemaal op Syrisch grondgebied uitgevoerd. Er rest de Koerden daarom niets meer dan het leger van Assad toegang te geven tot de gebieden die ze controleren. Zoals ze eerder met Afrin hadden kunnen doen. Of de strijd aan te gaan met het Turkse Navo-leger.
Laten we hopen dat de YPG-leiding voor de band met Syriƫ kiest. Anders worden ze vermalen in de molen van de wereldpolitiek, zoals de Koerden al zovele malen is gebeurd. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2018
Afrin en Erdogan