Skip to main content

Afrin en Erdogan (020)

20 maart 2018

Maandag heeft het Pentagon laten weten dat de 2000 VS-soldaten in Manbij (100 km oostelijk van Afrin) blijven. En vandaag doet Erdogan een dramatische oproep aan de VS om vast te houden aan de overeenkomst tussen Cavosoglu en Tillerson, waarbij in 90 dagen de YPG uit eerst Manbij en vervolgens Raqqa zou worden verwijderd. 
Volgens Turkse kranten zal, ingevolge de overeenkomst, door de VS in Manbij een niet-Koerdisch bestuur worden ingesteld en de YPG naar de andere kant van de Euphrates (Irak) worden overgebracht. Om in dienst van de VS te vechten tegen IS, dat door de CIA werd opgezet tegen Assad. Damascus en Moskou zouden werkeloos moeten toezien hoe Turkije en de VS Noord-Syrië indelen. Want de bedoeling van Ankara en de VS is de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije daar te huisvesten. Een perfecte manier om blijvende Turkse aanwezigheid in Syrië te garanderen; er vanuitgaande dat deze Syriërs in Turkije pro-Turks zouden zijn (geworden). Iets wat ik waag te betwijfelen. Ze zijn in Turkije als goedkope arbeidskrachten gebruikt en mogen nu de Turkse nationaliteit verdienen voor hun nabestaanden door te sneuvelen voor Ankara. Een aantal milities in het door Turkije gecontroleerde gebied tussen Afrin en Manbij hebben geweigerd tegen de Koerden te vechten. Want het zijn helemaal niet alleen de Koerden, zoals MSM beweert: 80% van de strijders van de aan YPG gelieerde SDF zijn niet-Koerden. "Arabieren" om het niet te ingewikkeld te maken, maar in feite van alle volkeren uit de lappendeken van Syrië. Zelfs (turkssprekende) Turkmenen.
De actie van Tillerson om Turkije ter wille zijn was opbieden tegen Moskou, nadat de betrekkingen tussen Ankara en Washington ten gevolge van de (mislukte) door de CIA georganiseerde coup tegen Erdo van 2016 ernstig waren bekoeld. Erdogan moest zich elders indekken tegen de plannen hem te verwijderen. Het Pentagon gaf de voorkeur aan de YPG boven de Turken om IS te bestrijden, dat heeft Erdo erg gestoken, zo vertelde hij gisteren: 'Ik hoop dat we ze in Afrin hebben laten zien waartoe we in staat zijn'.
Twee jaar geleden gaf niemand nog iets voor Assad; nu rijdt hij in een Honda civic door het verwoeste Oost-Ghouta om zijn winnende strijders te bezoeken. De YPG werd op het schild gehesen. Nu wordt in MSM de YPG als verloren beschouwd zonder de steun van het Pentagon. Dat valt helemaal te bezien. De Koerden vechten al 40 jaar tegen het 2e Navo-leger en het verraad door Washington zal ze niet doen stoppen. In hun organisatie staat opofferingsgezindheid voor het collectief dat bedreigd wordt centraal. Voor ons in onze warme bedjes een onbegrijpelijke zaak. 40-45 is te lang geleden. En het aantal mensen dat hier toen bereid was zijn leven te riskeren tegen de nazi's werd becijferd op 9000 in totaal...
De strijd gaat dus door en dat Damascus werkeloos zal toezien hoe Turkije met Amerikaanse steun Noord-Syrië verovert is onbestaanbaar. En ze worden daarin gesteund door de hele Arabische wereld (die vroeger door Turkije werd gekoloniseerd). Deze recente 'Changement des Alliances' geeft een nieuwe dimensie aan een ongekend wrede oorlog die zijn 8e jaar is ingegaan.
(WK)

Jacques
9000 tegen de Nazi's en 25000 Nederlandse SS'ers met de nazi's tegen de Rusland. Nederland was gewoon voor de nazi's. Zoals nu het bedrijfsleven de koers van Rutte III bepaalt en ook nog in de staatskas graait deed het Nederlandse bedrijfsleven het in WOII, pro Duitsland. Bernhard wilde nog stadhouder worden.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 maart 2018
Afrin en Erdogan